İki yıldır dernek başkanlığını sürdüren, Mustafa Dolmacı, 1973 yılında bu mesleğe başlayıp yaklaşık 40 yıldır Sarrafçılar çarşısında, hem işini hem de başkanlığını başarıyla sürdüren Dolmacı, "habergold.com” a konuşarak yaklaşan şubat seçimleri hakkında bilgi verirken, diğer taraftan da kuyumculuk ve altın sektörü hakkında bilgiler verdi.
Ayrıca, sektörün geleceği hakkında da bilgi veren, Dolmacı; " İki yıl da bir seçimlerimizi oluyor ve çarşımız güzel ama altın fiyatları düşmediği için işlerimiz biraz durgun geçiyor. Sanırım bu durgunluğun sebebi, tekrar dan İran’a altın ihracatı olacağı söyleniyor, eğer ki, olursa, altın fiyatları yine artacaktır.
Yunanistan ile anlaşma sağlanmış "İMG” anlaşması belki bundan etkilenebilir. Biz Konya derneği olarak işlerimizi en güzel şekilde yapmaktayız. Dernek sorumlusu olarak 7 kişilik bir ekibimiz var, bu ekip ile en iyi hizmeti verdiğimizi düşünüyoruz. Aydan aya esnaflardan ve atölyelerden rapor topluyoruz. Konya piyasasını her zaman takip ediyoruz”dedi.
Öteyanda, Konya’ya diğer şehirlerden çok sayıda altın satmak için geliyorlar. Önce numuneleri inceliyoruz daha sonra piyasaya çıkmasına izin veriyoruz. Genel olarak Konya halkı, 24 ve 14 ayarları tutuyorlar. 8 ayar pek tutulmuyor. Ama İstanbul ve İzmir de tutuluyor. Konya da her firma tanıtımını yaptı ama Konya halkı düşük ayarı tutmadı. Dünya’nın krize girmesi en çabuk etkisi her zaman altın piyasası olmuştur. Şu an altının değerinin korumasını sağlayan sadece Ortadoğu ülkeleridir.
Doğudan kaçak altın girmesi Konya’yı pek enterese etmemektedir. Konya’dan önce başka büyük şehirler var. Doğu tarafında Gazi Antep Fuar’ına da katıldım orada da bu olayı hiç duymadım. Suriye’den kaçak altın girdiğini duyduk onlarda işlenmiş olarak girmiyor. Külçe olarak geldiğini tahmin ediyoruz” diyen Konya Kuyumcular derneği başkanı Mustafa Dolmacı sözlerine şöyle devam etti; " Kahraman Maraş’ın işçiliği en öndeymiş, Konya da artık bu şekilde adını duyuracaktır. Şu an itibari ile 17 atölyemiz var. Konya’daki atölyelerimiz bilezik ve alyans üzerindedir. Biz dernek olarak girişimde bulunmamıza rağmen, talep gelmedi ve Konya sektörü olarak ihracata önem verilmemektedir sadece iç piyasaya önem verilmektedir.
İstanbul Kuyumcukent de ve Kahraman Maraş’da daha iyi ihracat yapılmaktadır. Konya da kuyumcukent kendi halkına yeterli gelmektedir. Fakat, girişimci olarak Konya’ya gelen altın firması tutunabilir. İzmir ve Ankara’dan firmalar gelmektedir. Konya sanayi sektörü olarak Türkiye’ye hatta dünya ile rekabet tutmaktadır. Altın sektöründe böyle bir ilerlemenin zamanla olacağına inanıyorum. Ayrıca, bankaların teşvikleri olduğundan dolayı bu işleri elimizden kaybediyoruz. Kuyumculardan dikkat etmesini istediğimiz tek şey, altın ayarlarıdır.
İşlerimizi tam yoluna koyduk derken, post makinası çıktı ve bu bizi ciddi derecede sarstı. En önemli olan bankaların hurda altın almaları ki, aldıkları yetmediği gibi bir de "TL” olarak ödemektedirler bu konu hakkında istediğimiz tek şey herkesin kendi işini yapmasıdır. Bizler esnaf olarak hurdalardan para kazanmaktayız. Bayanların yapmakta odukları gibi bankalarda altın günü yapmaktadır. Düğünlerde artık altın takılmamaktadır. Gelin ve damat altın hesabı açılıp, hesap kartı gelin ve damada verilmektedir. Bu durum esnafları bitirmektedir. Halk açısından avantajlı gözükse de, 10 yıl sonra esnafı bitirmiş olacaklardır" dedi.
YORUMLAR