*Mücevherat ve Mücevherat sektörü
Kıymetli metallerin işlenmesi ve taşlarla süslenmesi anlamına gelen kuyumculuk Türkiye’de önemli bir sektör haline gelmiştir ve dünya mücevher ihracatında ikinci sırada yer almaktadır. Tarih boyunca çeşitli uygarlıkları bünyesinde barındırmış olan ülkemiz çok zengin ve eşiz bir takı kültür mirasın sahiptir. Yakın tarihe kadar babadan oğula geçen tecrübe ve bilgiye dayalı kuyumcu atölyelerinde üretilen takılar, günümüzde dünya ülkeleri ile rekabet edebilmesi için bilimsel ve teknolojik gelişmelere dayalı üretimler ihtiyaç haline gelmiştir. Son yıllarda ülkemizde dünya ülkelerinde faaliyet gösteren çeşitli firmalarla rekabet edebilen hem ihracata hem de iç pazara yönelik firmaların sayısı artmıştır. Diğer taraftan endüstride, bilim ve teknolojide ileri gitmiş ülkelerde malzeme bilimi ve teknolojilerindeki gelişmeler, doğayı koruma bilincinin gelişmesi, modanın hızlı değişimi ve ekonomik koşullar mücevherat alanında geleneksel üretim yöntemlerinindışında, yeni üretim tekniklerinin kullanılmasına yol açmıştır.Bu ihtiyaçlar doğrultusunda ülkemizdeki kuyumculuk sektörünün ileri gidebilmesi verekabet gücünü artırıcı yeni teknolojiler üretebilmesi amacıylaMücevherat Mühendisliği bölümü açıldı.
*Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği Bölümü
Türkiye’de kuyumculuk alanında eğitim veren çeşitli M.Y.O. ve birkaç tane lisans düzeyinde takı tasarımı eğitimi veren bölümler bulunmaktadır.İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mühendislik ve Tasarım Fakültesi, Mücevherat Mühendisliği Bölümü, 2010 yılında açılmış olup ilk öğrencilerini 2011-2012 öğretim yılında almıştır. Bölümümüz mücevherat alanında bilimsel ve çağdaş teknolojilere dayalı üretimi hedef alan bir imalat mühendisliği programıdır. Mücevherat konusu malzeme, metalürji, kimya, maden-jeoloji, makine ve tasarım bilimlerini kapsayan disiplinler arası bir alandır. Bu bölümde yetişecek olan mühendisler, mücevher üretiminin yanı sıra değerli taşları tanıyabilen, dış ticaret, hukuk, işletme ve tasarım bilgisine sahip,üretimde kullanılan ekipmanlarıbileceklerdir.
*Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı
Sektörün ihtiyaç duyacağı bütün analizlerin yapılacağı bir laboratuvar kuruyoruz.Bu laboratuvarları Kuyumcukentte kurmamızın amacı sektörle iç içe olmak ve sektörün problemlerinden kopmamaktır. Metal alaşımlarında, kaplama banyolarında, patlatma suları ve çeşitli atık sularda bulunan her türlü metal analizlerini yapabileceğimiz MP-AES ve mikro dalga çözünürleştirme cihazlarını alıyoruz. İkinci olarak çekme kopma ve sertlik tayinlerini yapabileceğimiz üniversal sertlik tayin cihazı ve XRF cihazını alacağız.
Bölümümüz yüksek lisans ve doktora programındaki eğitimine başlamıştır. Öğrencilerimizin tez konularını sektörün problemlerine yönelik seçmek istiyoruz. Bu konuda sektör temsilcilerimizden destek bekliyoruz.
Kıymetli metallerin geri kazanılması, alaşım geliştirme ve ileri teknolojilerle ilgili her türlü projelerkuyumcukentte açmış olduğumuz Araştırma ve Uygulama Laboratuvarlarımız bünyesinde yapılacaktır.
*Sektör için başka ne tür yenilikler var?
Kuyumcukentteki bu merkezimizde kuyumculuk mesleki eğitimi ile ilgili olarak Üniversitemizin Sürekli Eğitim Merkezine bağlıisteyen herkesin katılabileceği sertifikalı eğitim kursları başlamıştır. Bu kurslarda
Bilgisayar Destekli Mücevherat Üretim Yöntemi Matrix7,
Mücevherat Tasarımı ve Çizim Teknikleri
Sertifikalı Pırlanta Eksperliği,
Yenilikçi Tasarım
Sektörün ihtiyaçlarına yönelik talepler doğrultusunda yeni kurs programları açılacaktır. Bu konuda sektörün taleplerini bekliyoruz.
YORUMLAR