Yatırım alanlarının başında seramik, petro-kimya var.
Hindistan’ın gelişmiş eyaletlerinden Gucerat’ın hükümet temsilcileri ve iş dünyası İstanbul’a çıkarma yaptı. Türkiye’deki potansiyel yatırımcılarla işbirliği olanaklarını araştırmak üzere gelen heyette dünyadaki en büyük polyester iplik ve elyaf üreticisi, petro kimya devi Reliance Endüstri’nin yetkilileri de vardı.
Yıllık satış geliri 66 milyar doları bulan Reliance, Fortune 500 listesine de girerek, Hindistan’ın en büyük özel şirketi unvanını elde etmişti. Gucerat Hükümeti Sanayi Komisyonu Başkanı Kamal Dayani başkanlığında Türkiye’ye gelen delegasyon TÜSİAD, İTO yanı sıra Ankara Sanayi Odası’nı da ziyaret etti.
Vitra’yla görüştüler
Özel sektör tarafında da ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Kamal Dayani Vitra, Bilsar ve Kayı İnşaat yetkilileriyle bir araya geldiklerini anlattı. Dayani, Vitra ile çok olumlu geçen bir görüşme yaptıklarını ve Vitra yetkililerini Hindistan’a davet ettiklerini söyledi. Avrupalı Duravit, Japon seramik şirketi Toto’nun da Gucerat’ta faaliyet gösterdiğini anlatan Dayani, "Büyük bir ihtimalle Vitra ile de bir işbirliğimiz olacak” dedi.
Ülkenin siyasi ve ruhani lideri Gandhi’nin de memleketi olan ve bugün 60 milyon nüfusa sahip bulunan Gucerat Türk firmaları ile özellikle seramik, petro-kimya ve tekstil alanlarında işbirliği yapmak istiyor.
Hindistan’ın en gelişmiş sanayi bölgesi konumundaki Gucerat, doğal zenginlikleriyle tanınan bir ülke. Ortak işbirliği imkanlarını konuşmak ve Gucerat eyaletini tanıtmak için Türkiye’ye geldiklerini anlatan Dayani şu bilgileri verdi:
"DEİK ile iki bölge arasında karşılıklı iş ve ticaret ilişkilerimizi geliştirecek bir anlaşmaya imza attık. İki bölge arasındaki ekonomik işbirliklerini destekliyor ve teşvik ediyoruz. Tüm DEİK ailesini ve üye kuruluşlarını başkent Gandhinagar’da gerçekleşecek olan ‘Vibrant Gujerat 2013 Zirvesi’ne’ davet ettik. Gucerat, Hindistan’ın en gelişmiş ve sanayileşmiş eyaletlerinden biri, en önemli uluslararası limanı Kandla’nın yanı sıra 40 limanından 11’i uluslararası taşımacılığa açık. Eyaletteki kimyasal madde ve ilaç sanayisi de oldukça güçlü. İşbirliği yapılabilecek sektörler arasında altyapı- inşaat, petrol, doğalgaz, kimyasallar, gübre endüstrisi, mücevherat, finansal servisler, turizm, gıda, tekstil, otomobil parçaları, iletişim ve teknoloji yer alıyor. Hindistan’ın batı kıyısında yer alan Gucerat, stratejik konumu, gelişmiş altyapısı, çalışma dili çeşitliliği ile Hindistan’ın öncü sanayi bölgesi. Gucerat, Hindistan’ın Orta Doğu’ya ve Türkiye’ye mesafe olarak en yakın eyaleti konumunda”
Gucerat’ın doğal kaynaklarıyla yükselen bir ekonomi olduğuna dikkat çeken Cefi Kamhi ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Delegasyonun Türkiye ziyareti çok ilgi çekti. Türkiye’den büyük kuruluşlar 2013’te düzenlenecek zirveye katılacaklar, görüşmelerde bulunacaklar. Görüşmelerin özellikle enerji, altyapı inşaatı ve teknoloji transferi alanında çok hareketli geçmesi bekleniyor.”
Pırlanta cenneti
Eyaletin 60 milyon nüfusuyla Hindistan’ın yüzde 5’ini oluşturduğunu anlatan Dayani ülkenin toplam üretiminin ise yüzde 17’sinin Gucerat’ta üretildiği bilgisini verdi. Hindistan’da Türkiye ile iş yapmak isteyen birçok şirketin bulunduğunu anlatan Dayani şu bilgileri paylaştı:
"Hindistan’ın toplam ihracatının yüzde 25’ini Gucerat gerçekleştiriyor. TÜSİAD ve DEİK ziyaretlerimizde ülkemizi anlattık. Türk şirketlerini yatırıma davet ettik. Seramik, otomotiv, tekstil, petro kimya ve gaz alanlarında işbirliğine bakıyoruz. Gucerat hızla büyüyen bir eyalet.
Hindistan’da 28 eyalet var. Gucerat endüstriyel açılım en güçlü olan bölge. Dünyadaki tüm pırlantanın yüzde 85’i de Gucerat’ta işleniyor.”
Heyet, Türk-Hindistan İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi ile bir araya gelerek işbirliği anlaşmasına imza attı
Kaynak: Songül Hatısaru/Milliyet
YORUMLAR