Reklam
  • Reklam
Mücevherat Mühendisliğinin açılması büyük bir açığı...
Reklam

Mücevherat Mühendisliğinin açılması büyük bir açığı kapatmış oldu

Doç.Dr. Mustafa Kumral

18 Eylül 2017 - 15:55
Reklam

Doç.Dr. Mustafa Kumral

Öğretim Görevlisi anlattı!

İstanbul Ticaret Üniversitesi, bana göre büyük bir açığı kapattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi bana göre bu bölümü açmakla Türkiye’deki en büyük açığı kapatmış vaziyette. Türkiye de süs taşı piyasasını düşündüğümüz zaman üretimin sıfır olduğu fakat tüketimin son derece fazla olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Bu sektörün maalesef bugüne kadar değeri bilinmiyordu. Ticaret Üniversitesi bu bölümü açmakla özellikle bu öğrencilerimizi yetiştirmekle Türkiye’deki eğitim üzerine büyük bir açığı kapatmış olacak.

Dünyada süs taşını özellikle piyasasına baktığımız zaman eğer değerli süs taşlarını düşündüğümüz zaman aklımıza gelen ülkelerden Belçika, Güney, Afrika artık patentini almış her türlü sertifikasını veren ülkeler oluyor ama bunların ürettikleri bütün ürünler elmastı yakuttu zümrüttü, bütün değerli taşlar dünyanın her tarafına gidiyor.

Korkunç bir piyasa olan bu sektörde Türkiye’nin maalesef adı bile yok anılmıyor. Diğer taraftan yarı değer dediğimiz hanımların çok beğendiği ve evlerde süs olarak kullandığımız taşlara baktığımız zaman takı veya aksesuar olarak kullandığımız taşlara baktığımız zaman bunlarda da Türkiye’nin olmadığını görüyoruz, bunlarda Güney Amerika ülkelerinde gene, Güney Afrika ülkelerinden bazı Uzakdoğu ülkelerinden ülkemize gelen ithal vaziyette gelmiş bulunmakta. Tasarımının tamamen onların yaptığı bizim her hangi bir tasarımda bulunmadığımız sektördü bu. Türkiye de bir sızı, oldukça büyük milyarlarca liraya varan potansiyeli olan bir sektör.

Ticaret Üniversitesi bu açığı gördü ve ben iki senedir derse giriyorum buraya İstanbul Teknik, Üniversitesi’nden ve bu öğrencilerimiz bu anlamda yetiştirmeye başladı bana göre çok önemli çünkü bu olay sadece ticari değil aynı zamanda sanatsal yetilerinde ön plana çıkması gerektiği bir sektör.

Şimdi öğrencilerimiz çok iyi bir nörolog olarak ta yetişiyorlar bana göre zaten sanatsal yönleri üst düzey bir de takı sektörünü Türkiye de hem kalifiye eleman açığını kapatmak hem üretimini sağlamak hem tasarımını sağlamak bu alanda da bu açığı kapatmış olacak. Ben onların sadece takı sektöründe kalmalarını istemiyorum benim gönlümden geceki onların takı sektöründe üretimini de yapsınlar. Mesela üretimden kast ettiğim saf taşları Türkiye de bulup o taşları kendileri üretip kendileri tasarlasınlar kendileri piyasaya sürsünler bunlar da bence çok çok önemli ama bunu yapak içinde minarelin ne olduğunu nasıl oluştuğunu nasıl güzel kesilebileceğini nasıl güzel tasarım haline getirebileceğini de öğrenmeleri gerekiyor. 
Yanı bu sadece bir tasarım değil üretim ve tasarım olarak ön plana çıkmalı. Süre gelen sektörde bildiğim kadarıyla istihdam dam alanında da hiçbir problem yaşamıyorlar hatta ben şunu biliyorum birçok insan diğer grafik bölümünden olsun tasarım bölümlerinden olsun bu sektörde çalışmaya başlamışlar.

İş potansiyeli çok yüksek belki sizler daha fazla belki ihtiyacı olan bir gurupsunuz iş potansiyeli çok yüksek o anlam da ben bu bölümün Türkiye için önemli olduğuna inanıyorum. Benim burada verdiğim ders seramik hammaddeyle alakalı bu bölüm, sadece takı tasarımı eğitimi vermiyor ben seramik hammaddelerini ve seramiğin dünyadaki piyasasını aynı zaman da üretiminde öğrencilerime anlatıyorum. Bu neden önemli derseniz şu açıdan bir örnek vereyim zeugma tarihte bulundu değil mi göl altından baraj altında kalacaklarını anladıklarında aldılar onu götürdüler başka bir yere sergiliyorlar ve dünyada olay oldu.

Bundan 20 yıl evvel Türkiye’nin bilinen taş kesme dediğimiz doğal taş kesme dediğimiz sektördeki piyasası İtalya beş milyar dolarken Türkiye iki yüz milyon dolar civarındaydı. Şuan da ise bu iş tamamen tersine döndü piyasası beş altı milyar dolara geldi. İtalya’yı yakaladı işin ana yatağı da biziz aslında yani mermer tabiri Marmara’dan geliyor Marmara adasından bunların üretildiği yer Türkiye’dir Marmara adasıdır. Bizim ortaya attığımız bir sektör ama maalesef önceleri geride kaldığımız şu anda çok iyi duruma geldiğimiz bir sektör. Sadece doğal taş değil seramik olarak ta üst düzey noktaya geldiğimiz bir sektör. Dün mesela bir kil ocağında bir araştırma yaptık şile killerinde 1985-90 arasında eğer şile killerinde üretmeye kalksaydınız çünkü seramik sektörü bunu kullanmıyordu, çünkü kalitesiz kil olarak geçiyordu.

Şuanda ise teknolojinin ilerlemesi aletlerin son derece gelişmesi iç piyasadaki dengeler o kili bile değerli hale getirdi, seramik sektöründe bu bizi nereye kadar geldiğimizin en iyi göstergelerinden bir tanesi bu. Bunu niye anlatıyorum çünkü seramikte aynı zamanda bir tasarım olayı. Eskiden biliyorsunuz sadece bir beyaz mermer kullanılırdı ya da yerlerde bel bej mermerler kullanılırdı, selpaklı dediğimiz yeşil mermerler kullanılırdı bu kadar ama 20 yıldan beri gerek doğal taşların kesimi yani bizim granit dediğimiz ticari anlamda granit ama biz jeolojik olarak çok farklı isimlerle adlandırıyoruz. Sert kayalar diyelim volkanik ve kriptonit sert kayaların kesimi dizaynı onların renkli olması tasarımları iç ve dış mimaride kullanılması, camların özellikle farklı türde camların kullanılması porselen anlamında kullanılması bunların piyasasına baktığımız zaman son derce geniş bir yelpaze, bu aynı zamanda bu bölümünde kapsamı içinde o anlamda da bana göre çok çok iyi bir iş yapış vaziyette inşallah devem eder diye düşünüyorum.

Öğrencilere tavsiyem kendilerini sadece burayla değil sektörün içinde de hissetsinler. Eskiden müşteri insanın ayağına giderdi şimdi satış elemanları gidiyor müşterinin ayağına dimi yani değişik bir şey var, onlarda gidecekler bu sektörü hem anlatacaklar hem yaşayacaklar Türkiye’yi gezecekler gidecekler Mardin’e oradaki taşları görecekler, gidecekler mesela Batmana oradaki taşları görecekler, Erzurum’a gidecekler mesela oradaki oltu taşını görecekler, Eskişehir’e gidecekler lületaşını görecekler. Bu sektör birazda gezerek öğrenerek kendilerinden sonraki nesillere aktaracaklar. Bu ülkemizin ekonomik hem de sanatsal gücü anlamında da çok önemli ben onlara onu tavsiye ediyorum. Bölümün yaşamasını tavsiye ediyorum çünkü çok önemli bir bölüm hakikaten önemli bir bölüm

Son olarak şunu demek isterim benim hep söylediğim bir şey var. Hangi meslekten olursanız olun en iyisi olun, her mesleğin en iyisi vardır. Bir piramittir ben hep piramit olarak adlandırırım bunu piramidin en altındaki çizgilerde herkes var önemli olan piramidin kenarlarından yukarıya çıkabilmek, bu da farkındalıkla mümkün farkındalığı bu öğrencilerimiz sağlayacaklardır eminim çünkü sağlamış vaziyetteler artık. Benim onlara tavsiyem kendilerini sadece burayla değil sektörün içinde de hissetsinler.

Bu haber 37 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ahlatcı, Venezuela'da altın madeni işletmeyi planlıyor
Ahlatcı, Venezuela'da altın madeni işletmeyi planlıyor
Casablanca International Jewelry Fair 2018 - Morocco
Casablanca International Jewelry Fair 2018 - Morocco