Reklam
  • Reklam
Kuyumcular altın alım satımında bankalara karşı rekabet...
Reklam

Kuyumcular altın alım satımında bankalara karşı rekabet bayrağını açtı

TEB, ALTIN ALIMINDA KUYUMCULARLA BİRLİKTE HAREKET EDECEK

19 Ağustos 2017 - 20:59
Reklam

Kuyumcular ile bankalar arasında altın alım satımında bir süredir devam eden tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Kuyumcular, bankalara karşı rekabet bayrağını açtı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, "Bölgenizde cumhuriyet altını satma eğilimine giren bankalarla rekabete girin. Onlara bir tane bile altın sattırmayın. Bu bizim namusumuzdur, bu bizim arımızdır. Namusumuzun arkasında durmamız gerekir. Bunu bölgenizdeki kuyumculara da duyurun.” dedi.

 

Batı Anadolu Kuyumcular Birliği ve İzmir Kuyumcular Odası tarafından düzenlenen "Türkiye 2023 Hedefine Yürürken Kuyumculuk Sektörünün Geleceği, Sorunları ve Çözüm Önerileri" toplantısına, kuyumcuların bankalara karşı rekabet bayrağını açması damga vurdu. Türk Ekonomi Bankası (TEB)’nın sponsor olduğu toplantıya, Türkiye genelindeki kuyumcu odalarının başkanları ve sektörün ileri gelen firmaları katıldı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Kameroğlu, yaptığı konuşmada sektörün son zamanlarda ciddi kan kaybettiğine dikkat çekti. Türkiye’de 2008 krizine kadar 35 bin kuyumcu ve 5 bin civarında imalatçının faaliyet gösterdiğini belirten Kameroğlu, "2008’den sonra krizin de etkisiyle altın fiyatlarında meydana gelen hızlı yükselme, kuyumculuk sektöründe ciddi talep daralmasına yol açtı. Birçok firma küçülmeye gitti. Sektörde son beş yılda 15 bin civarında yetişmiş eleman, 5-10 bin civarında da kuyumcunun kapandığını tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu. Bu süreçte özellikle imalatta ciddi kayıplar olduğuna dikkat çeken Kameroğlu, son birkaç yıldan beri de sektörün siyasetin malzemesi olduğunu, bu konuda ciddi rahatsızlıkları bulunduğunu dile getirdi.

 

‘BANKALARIN UYGULAMALARI, KUYUMCULARI RAHATSIZ EDECEK BOYUTA ULAŞTI’

 

Altın fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalardan dolayı da sektörün ciddi sıkıntı içine girdiğini aktaran Kameroğlu, son dönemlerde yastıkaltı birikimin ekonomiye kazandırılmasında bankalar ile kuyumcular arasında yaşanan tartışmalara değindi: "Bankaların kuyumculuk sektörüne girmesi bizi rahatsız ediyor. Yıllardan beri vatandaşlara altın satan, kuyumculuk sektörüdür. Her türlü meşakkatine katlanmış olmakla beraber istiyoruz ki ülkemiz daha da güçlensin, ekonomisi daha iyiye gitsin ama bu yapılırken de bir sektör, diğer sektörle karşı karşıya getirilmesin. En basitinden, yastıkaltındaki altının ekonomiye kazandırılması doğrultusunda bazı bankaların uygulamaları, kuyumculuk sektörünü rahatsız edecek boyuta ulaştı. Şu anda bunu uygulayan bankalara sesleniyorum, bu uygulamanızı akılcı ve kuyumcu odalarıyla biraraya gelerek, Bankalar Birliği’ne önerdiğimiz şekilde yapın.”

 

Alaattin Kameroğlu, 2012 Ağustos ayında BDDK’nin bankalara darphane ürünlerini satmasıyla ilgili yetki verdiğini de hatırlatarak, Bankacılık Kanunu’nun 57. maddesine göre bankaların emtia alıp satmasının yasak olduğunu belirtti. Altının da bir emtia olduğunu vurgulayan Kameroğlu, "Dolayısıyla BDDK’ye, 'Buna izin vermeyin, iki sektörü karşı karşıya getirirsiniz.' dedik. Uygulamalı olarak yanlışlığını izah etmemize rağmen sümenaltı ettiler. Madem BDDK kamuoyu yararına bankaları denetliyor, Darphane ürünleri satmalarına yetki verdi, şimdiye kadar cumhuriyet altını satana rastlamadık. Başka kurumlara altın satma yetkisi verilmesini de yanlış buluyoruz. Başkasının sattığı altını almak zorunda değiliz.” diye konuştu.

 

TEB, ALTIN ALIMINDA KUYUMCULARLA BİRLİKTE HAREKET EDECEK

 

Toplantıya katılan TEB Altın Bankacılığı Direktörü Selami Erten ise kuyumculuk sektörüne yönelik SWOT analizi hazırladıklarını belirterek, yastıkaltındaki tasarrufların ekonomiye kazandırılmasında birlikte çalışacaklarını açıkladı. Bu konuda yaptıkları çalışmanın tamamlandığını belirten Erten, "Hiçbir zaman altın toplayarak kuyumculara rakip olmayı düşünmedik. Farklı bir strateji geliştirerek, yeni bir proje ortaya koyduk. Yaklaşık bir yıldan beri sürdürdüğümüz çalışma tamamlandı. Önümüzdeki haftadan itibaren yastıkaltı altın tasarruflarını, kuyumculuk sektörüyle beraber ekonomiye kazandıracağız. Türkiye’nin dört bir tarafındaki kuyumcularla yapacağımız anlaşmalar çerçevesinde, yastıkaltı tasarrufu olan müşterilerimizin bu altınlarını kuyumculara götürüp onların yapacağı değer ve ekspertiz işlemlerinden sonra bankamızdaki altın hesabına yatırmasını sağlayacağız.” dedi.

Bu haber 26 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ahlatcı, Venezuela'da altın madeni işletmeyi planlıyor
Ahlatcı, Venezuela'da altın madeni işletmeyi planlıyor
Yalçın Sağlam: Jagold olarak IJS March 2019 Fuarındayız
Yalçın Sağlam: Jagold olarak IJS March 2019 Fuarındayız