SVA Kuyumculuk sahibi Atilla Kiremitçi, firması ve sektör hakkında Habergold’a konuştu. 14 yaşında kuyumculuk mesleğine başlayan Kiremitçi, uzun zaman pırlanta mıhlamacılığı üzerine çalıştığını belirterek, firması üzerine şunları söyledi;
"Kuyumculuk mesleğine 14 yaşında çıraklıkla başladım, uzun yıllar pırlanta mıhlamacılığı üzerine çalışmamın ardından, 13 yıldır kendi firmama sahibim. Elmas ve pırlanta üzerine çalışan firmamız, ürünün çizim aşamasından üretimine kadar her şeyi kendi büyünyesinde gerçekleştiriyor. Bilgisayar destekli çizim ve çeşitli alanlarda uzman arkadaşlarımızın yanı sıra, firma bünyemizde modelleme makinamızda bulunmakta. Türkiye’nin doğusu dışında her yeri ile ticaret yapıyoruz. Yurtdışı bağlantımız ise yok. Elmas ve pırlanta yurtdışında çok rağbet görmüyor. İran, Irak ve biraz Rusya’da talep görse de, oralarda faaliyet göstermek zor. Büyük firma olmak ve geniş imkanlara sahip olmak gerekli. O yüzden dışarı çok açılmıyoruz”
Altının yükselişinin elmas ve pırlanta dünyasına etkisine de değinen Kiremitçi konuyla ilgili şöyle konuştu;
"Altın fiyatlarının bizi etkilemesinin tek sebebi, alıcıların sabit fiyatlarla karşılaşamamasıdır. Fiyatlarda bir standart oturtulamaması alıcıyı hep şaşırtmakta. Alıcı kendisini bir fiyata hazırlıyor, geldiğinde ise bambaşka bir fiyatla karşılaşıyor. Bu da tereddüt yaşamasına sebep oluyor. Altın fiyatlarının elmas ve pırlantaya çok getiri, götürüsü olmamasına rağmen, bu tereddüt satışları kötü etkiliyor. Kuyumcuya gelen müşteri içinse fiyatlar çok şeyi etkileyerek değiştiriyor.”
Kiremitçi’nin elmas ve pırlanta alıcılarına tavsiyeleri ise şu yönde oldu;
"Alıcıların mümkün olduğu kadar, Kapalıçarşı’da atölye ve toptan kısımlarına yönelmeleri tavsiyemdir. Çünkü elmas ve pırlanta güven işi. Büyük firmalar güven veriyor görünse de, rakamsal boyutları açısından bizimle kıyaslandığında çok büyük fark koymakta. Bir malı satın alırken, beş katı fiyat verip geri satarken aynı fiyatı beklemesi, müşteri açısından yanlış. Burada zaten markaya para verildiği atlanmamalıdır. Bunun yerine orta dereceli, güvenilir ve tanıdıklarıyla gidebilecekleri atölyelere yönelmeleri faydalı olacaktır. Böylelikle daha hesaplı ve güzel mallar alabileceklerinin söyleyebilirim.”
YORUMLAR