Sektör mensuplarının yurtdışı fuar ziyaretleri ve ihracat görüşmeleri sırasında yaşadıkları vize sorunları uzun yıllardır sürmekte. Konsoloslukların istediği sayfalarca evrak ve vize sürelerinin azlığı iş adamlarımıza sürekli pürüz çıkartmakta ve işlerini zorlaştırmakta. Ocak ayında yapılacak İKO seçiminin başkan adayı Ahmet Karbeyaz konuyla ilgili yaptığı açıklamada odaların bu konuya çözüm getirmesi gerektiğini ifade etti. Seçim sonrası başkanlık vasfını elde ettiği takdirde, eğilecekleri konulardan biri olarak vize problemlerini gösteren Karbeyaz, problemlerin çözümünde sadece İstanbul’un değil tüm bölgelerin sorumlu olduğunu ve birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.
Vize Taleplerinde Sürekli Mağdur Oluyoruz
Karbeyaz esnaflarımızın yurtdışına ciddi anlamda döviz bıraktığına vurgu yaparak "Sektör olarak artık dünya avuçlarımızın içinde. Esnaf arkadaşlarımız dünyanın bir çok yerinde fuarlara gidiyor, ithalat ve ihracat konusunda kendilerini yetiştiriyorlar. Bu yurtdışı seyahatleri esnasında milyonlarca doları yurtdışına döviz olarak bırakıyoruz. Fakat buna karşın konsolosluklara gittiğimizde öyle bir vize sorunu ile karşılaşıyoruz ki bizlerden dosyalarca evrak istiyorlar. Hiçbir şekilde bu başvurularda esnaf kimliklerine, kuyumcu vasıflarına ya da vergi levhası sahibi olunmasına dikkat etmiyorlar. Dolayısı ile sektör olarak bu durumla ilgili sürekli mağdur oluyoruz.” ifadelerinde bulundu.
Gerekirse Protesto Edilmeli
Vize sorunun çözümünde odaların aktif rol oynayabileceğini söyleyen Karbeyaz "Konuyla ilgili oda olarak konsoloslukları ziyaret etmek gerekmektedir. Bu noktada sıkıntı yaşandığı takdirde gerekirse söz konusu ülkenin turizm bakanlığına yazılar yazılması gereklidir. Bakanlığın yanı sıra diğer devlet muhataplarına da gidiş nedenimiz, konunun ciddiyeti ve ülkeye sağladığımız döviz girdisi gibi konuları belirterek, işimizi kolaylaştırmalarını talep etmek gereklidir. Hatta eğer ki sorun çözüme kavuşmaz ise protesto edip düzenledikleri etkinliklere katılmayacağımızı da ifade etmek doğru olacaktır. Böylelikle esnaflarımızın odalardan alacakları yazılarla birlikte bu işlemlerin kolaylaştırılması sağlanmalıdır.” dedi.
2004-2005 döneminde sözü edilen uygulamaların taraflarından gerçekleştirildiğini ifade eden Karbeyaz; "konsolosun bizden aldığı resmi yazı ile başvuranların işlemlerini sıkıntısız halde onaylamasını başarmıştık” dedi. Bunu kuyumcu esnafından aldıkları destek ve güç ile gerçekleştirdiklerini dile getiren Karbeyaz, konuyu kuyumcuların haklarını her platformda korumak üzerine çok önemli bir durum olarak değerlendirirken, burada odaların da sorumlu olduğunun altını çizdi.
İstanbul Ve Türkiye Bir Bütündür
Hizmetin belli bir kesime değil sektörün tamamına götürülmesi gerektiğine vurgu yapan Karbeyaz "Birkaç seminer ve sertifika programı açarak, az bir kitleye yönelik çalışmalarda bulunarak, sektöre yapılması gerekenlerin %1’ini yapıp %100’ünü yapıyormuş gibi göstermek odalara yakışmayan hareketlerdir. Hizmet sektörün küçük bir bölümüne değil tamamına götürülmelidir. Odalar sorunları temelden çözmeli ve tabandan tavana kadar esnafımızın işine yarayacak çözümleyici uygulamalar yapmalıdır. Bu bağlamda İstanbul ve Türkiye bir bütündür. Kuyumculuk mesleği adı altında olan herkes birbirine yardım etmekle yükümlüdür. İstanbul’un başına bir şey geldiğinde Adana’nın, Adana’nın başına bir şey gelse İstanbul’un yardıma koşması gerektiği inancındayım.” yorumunda bulundu.
YORUMLAR