Son günlerde altın piyasasında çok fazla iniş çıkış yaşanıyor. Habergold olarak konu hakkında görüştüğümüz İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdür Yardımcısı Özgür Anık, altın piyasasının Türkiye’de Ramazan ayından bu tarafa çok durgun bir seyri olduğunu belirtti. Bunun sebebinin altın fiyatının stabil ilerlemesi ve çok fazla dalgalanmaması olduğunu dile getiren Anık, dalgalanmaların son beş yıldakinden çok daha düşük seviyede olduğunu söyledi. Anık, bu sebepten piyasanın sıkıntıda olduğunu da vurguladı.
‘’Darphane’deki grev piyasayı pek etkilemedi’’
Anık, piyasadaki durgunlukta darphane grevinin etkisinin olup olmadığı hakkında da yorum yaparak: "Şuan darphaneyle ilgili herhangi bir sıkıntı yok, mal çıkıyor. Darphanenin grevi sırasında bir miktar talep oldu ama bir müddet sonra ihtiyaç kalmadı, dolayısıyla darphanenin varlığı veya yokluğu piyasayı pek etkilemedi’’ dedi.
Anık, Darphane grevi sırasında mal noksanlığı sebebiyle mal isteyenlerin işçilik ödemek zorunda kaldığını, ama insanların eski mallarla idare ederek bunun üzerini kapattığını ve bunun dışında herhangi bir etkisinin olmadığını da sözlerine ekledi.
‘’Gelecek bir fırtına var’’
Altın piyasasının şu anki durumu hakkında konuşan Anık, altının belirsiz ortamları çok sevdiğini, ekonominin stabil olmadığı durumlarda altına olan talebin yükseldiğini ve bu talebe dayalı olarak da fiyatının arttığını vurguladı. Şuan piyasada yaşanan durgunluğun yakında sona ereceğini, ‘’bir fırtına gelecek’’ sözleriyle özetledi.
Anık, piyasadaki son iki yıl hakkında: ‘’Çok kısır, yeniliğin olmadığı bir dönemden bahsediyoruz, bundan sonra olur mu bilmiyorum ama ‘işte budur, bu bir akımdır’ diyebileceğim bir şey olmadı iki yılda’’ yorumunu yaptı.
‘’İhracat yükseliyor’’
Sektörün ithalat ve ihracatı hakkında Anık: ‘’Altın sektöründe ithalat artmış durumda, ihtiyaç doğrultusunda talep var, yurt dışından 995/1000 veya daha yüksek saflıkta külçe altın ithal ediyoruz, ama takı olarak ciddi bir ihracat mevcut’’ dedi.
Tüm bunlara ek olarak dünyadaki altın sektörünün iç piyasaya etkilerini de değerlendiren Anık, uluslar arası talebin Türk firmalarının çalışmasına sebep olduğunu belirtti. ‘’Dünya ekonomik anlamda global bir hal aldı, altının ons fiyatının 1900 dolarlardan 1300 dolarlara geri gelmesi bekleyen bir talebin gerçekleşmesine sebep oldu. Bu anlamda da ihracat yapan firmalarımız hatta daha önce ihracat yapmayan firmalarımız da daha iyi işler çıkartmaya başladı’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.
YORUMLAR