İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, siyasi ve ekonomik belirsizliklerin yaşanmasının altın fiyatlarını etkilediğini belirtti.
Norayr İşler, altın fiyatlarının ve döviz kurunun dengeleri bozacak şekilde dip ve tavan hareketleri yapmasının sıkıntılar yaşattığına dikkat çekti. "İstikrar, her şeyin ilacıdır” diyen İşler’e göre, normalin üstünde seyreden dalgalı seyir, iş hacmini düşürdüğü gibi, yurtdışından alınan siparişlerin teslim süresini de geciktiriyor; bu da yeni siparişlerin alınmasını erteliyor.
Taksit sınırlaması tuz biber ekti
Nişantaşı Mücevher Genel Koordinatörü Ali Rıza Haliç de, Norayr İşler gibi bu yılın kuyumculuk sektörü için oldukça zorlu geçtiğini söyledi. Fiyatlardaki oynaklığa dikkat çeken Ali Rıza Haliç, vatandaşın altına ayırdığı bütçeleri kıstığını, bu durumun da altın satışlarına olumsuz yansıdığını dile getirdi: "Yatırım için 60 gram altın almayı planlayan vatandaş, 40 gram almak zorunda kalıyor. Ya da çeyrek altın almayı düşünenler, gram altın almak için fikir değiştiriyor. Piyasada iş hacmi yüzde 20 civarında daralmış durumda. Altın alışverişindeki taksit sınırlaması da bu olumsuz ortamı daha da kötüleştirebiliyor. Aslında taksit sınırlaması daha çok mücevher satışlarını olumsuz etkilemiş durumda. Eğer BDDK, buradaki taksit sınırlamasını 9’a çıkarırsa, rahat nefes alırız.”
Darphane’nin üretimi de yüzde 35 düştü
24 ayar gram altının fiyatının 1 yıllık süre zarfında yaklaşık 25 lira kadar yükseldiği görüldü. 31 Ekim 2014’te 83,5 lira olan gram altın, 7 Eylül’de 108,9 liraya kadar çıktı. Şu anda da 108 lira civarında seyrediyor. Sektörde yaşanan sıkıntıyı Darphane’nin Cumhuriyet altını üretim miktarlarında da görmek mümkün. Öyle ki, geçen yılın ilk 8 ayında yaklaşık 10 milyon adet Cumhuriyet altını basan Darphane, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 6,4 milyon adet bastı. Üretim adet bazında yaklaşık yüzde 35 düşmüş durumda.
YORUMLAR