Sektörümüzün en eski bilezik markalarından biri olan Maraşlı Kuyumculuğun Ustabaşısı Mehmet Gökkaya; meslekte 40. yılını geride bıraktı.
Geçmişi 60 yıl gerilere giden Maraşlı Kuyumculuğun; önemli başarılarının ve yıllardır piyasalarda varolmasının başlıca sebebi: deneyimli ustalarla, istikrarlı bir çalışma ortamı yakalaması. Bu önemli ekibin baş aktörlerinden biri olan Mehmet Gökkaya, meslek hayatında 40. yılını tamamladı. Dile kolay tam 40 yıl boyunca bileziğe adanmış bir hayat var karşımızda. Mehmet Usta; yirmili yaşlarının başında başladığı mesleğinde 60’lı yaşlarına yine çalışarak giriyor. Mesleğe ilk başladığı yıllarda tüm bileziklerin her aşamasının elde yapıldığını ve piyasada 10-15 modelin olduğunu belirten Mehmet Usta; "Şimdi her ay en az 15-20 yeni model yapıyoruz. Tüketim toplumu, sürekli yenilik beklentisi içinde. Bir de ileri teknoloji sayesin de hızla yeni model üretme imkanı ortaya çıkıyor. Geçmişte şimdiki üretim hızını yakalayamıyorduk ama özellikle makine destekli üretime başlandığı dönemde makine işi değil el işi istiyorum diyen bir müşteri kitlesi vardı” diye konuştu.
Eskiden vatandaşların alım gücünün daha yüksek olduğunu ve bugün ki gibi yatırım argümanlarının çok fazla olmadığını kaydeden Gökkaya, bu sebepten dolayı geçmişte, bilezik satışlarının çok yüksek hacimlerde olduğunu, insanların birikimlerini bilezik alarak yatırıma çevirme gayretinde olduklarını söylüyor. Maraşlı Kuyumculuğun ustabaşı Mehmet Gökkaya; yıllar önce bu kadar çok üretici olmadığını ve İstanbul’un dışında diğer illerde hiç takı üretilmediğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürüyor:
"O zamanlar birkaç firma bilezik üretimi yapıyordu. Biz Balıkesir, Denizli gibi illerin tüm bilezik ihtiyacını karşılıyorduk. Bugün CNC makineleri ile yapamayacağınız bir model kalmadı. Ama ben hala eski el işi bileziklerin çok ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum. Günümüzde bunun farkını, kıymetini bilen kullanıcı kalmadı. Eskiden 30-40 gram ortalamaya sahip bilezikler, günümüzde 20 grama düştü. Ben 10 ay boyunca aralıksız sabah 8 gece 11 çalıştığım dönemleri hatırlıyorum. Geçtiğimiz yıllarda ise 3 ay hiç üretim yapmadığımız günler de ne yazık ki gördük. Ben mesleğe adım atacak yeni kardeşlerimizin öncelikle gelişen teknolojiye vakıf olmaları için eğitim almalarının önemine vurgu yapmak istiyorum.”
YORUMLAR