Kapalıçarşı Harvard Üniversitesi'nden Mezunum


Bugünlerde İstanbul kuyumcuları esnafının en büyük sorunu, sarrafiye ürünlerini Darphane’den alamaması. Darphane’deki grevden dolayı vatandaş ve esnaf sıkıntı içinde. Bu bağlamda biz bugün İstanbul Ticaret Odası Komitesi üyesi, meclis üyesi, esnaf ve vatandaş sıfatıyla; T.C Darphane Genel Müdürümüzü, aynı zamanda çalışan bütün arkadaşlarımızı grevi bir an evvel sonuçlandırmaya davet ediyoruz. Böylelikle hem vatandaşımız hem de esnafımız rahatlayacaktır.

Bunun yanı sıra yapılan yol çalışmaları sonuçlandırılmalı, gelen turistler ulaşımda zorlanmamalı diye düşünüyoruz. Buna ek olarak acentaların gelen turisti yanlış yönlendirmesi de söz konusu. Sabah dokuza kadar, çarşıda hiçbir esnaf açık değilken, turiste Kapalıçarşı’yı kapıdan gösterip götürüyorlar. Ne alışveriş imkanı ne burayı görebilme imkanı tanınıyor. Bu konuda isteğimiz, turistin en azından sabah dokuz öğlen iki saatleri arası, burada serbest gezebilmesidir. 600 yıllık bir geçmişi, 4000’e yakın esnafı olan Kapalıçarşı’yı gezip tanımak zaman ve emek ister. Bu nostaljik ortamda herkes gelip rahatça alışverişini yapabilmeli buna imkan sağlanmalıdır.

Çözüme kavuşması gereken başka bir nokta ise, Kapalıçarşı’nın otopark sorunu. Sayın valimiz ve belediyemizden bu sorununu yakın zamanda çözümlemelerini istiyoruz.

Eskiden Pendik’ten, Tuzla’ya kadar, hatta Türkiye’nin her yerinden insanlar buraya gelip alışveriş yapardı. Pek çok sektörden alanında bilgili esnaf çalışırdı. Bunda çıraklık, kalfalık, ustalık sistemi ile çekirdekten yetişen kitlenin başta olması etkili diye düşünüyorum. Şimdilerde bu sistem yerini, maddi güce sahip kişilerin işe direkt patronluktan başlamasına bıraktı. Bu da sektörün eski kalitesinden uzaklaşmasına sebep oluyor. Tüm bunları düzeltmek adına, çarşımıza hep birlikte sahip çıkarsak bir çok şeyin değişeceğine ve güzelleşeceğine inanıyorum.

Biz dernek olarak, sorunlarımızla ilgili projelerimizi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Fatih Belediye Başkanımıza sunduk. Desteklerini bekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Ak parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve Fatih Belediye Başkanı ile toplandık, kendilerine sorun ve talepler iletildi. Tüm esnafların da dahil olduğu sohbet ortamında, değerli yöneticiler bütün konuşmaları not aldılar, bunlarla ilgili, gerekli çalışmaları yapıyorlar. İnşallah görüşmeler hayırlı bir şekilde sonuçlanır. Böylelikle hem esnafımız, hem vatandaşımız hem de çarşımız kazanır.

Bazen soranlara Kapalıçarşı Harvard Üniversitesi’nden mezunum diyorum. Çünkü çarşı bir kültür, bir hayat, büyük bir okuldur. Bu okulu ayakta tutabilmek adına tüm habergold okuyucuları bilmelidir ki İMKUSAD olarak sektörümüz adına faaliyete geçtik. Çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam ediyoruz. Amacımız derneği tekrar canlandırmak, çarşımızı ve sektörü daha iyi yerlere getirmek.