Uluslararası Piyasalarda Türkiye Algısı Pozitife Dönüyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından, 1 Kasım genel seçiminin ardından yapılan değerlendirmelerde politik risklerin azaldığı vurgulandı.
Uluslararası finans uzmanları, Türkiye’de genel seçimin ardından politik risklerin azaldığını, uygulanacak reformlarla ekonomik büyüme ivmesinin artabileceğini belirtti.
Soruları yanıtlayan Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Stratejisi Timothy Ash, "Genel seçimin sonuçları gerçekten inanılmaz. Seçim öncesinde AK Parti’nin tek başına iktidar olma ihtimalini yüzde 10 görüyorduk. Fakat açık bir şekilde yüzde 10 seviyesindeki olasılıklar da gerçekleşebiliyor. Haziran’daki genel seçime dönüp baktığımızda bu seçim sonucu piyasalar için ideal" ifadelerini kullandı.
Kurulacak yeni hükümetin ekonomiden sorumlu bakanlarının piyasalar tarafından yakından izleneceğini belirten Ash, "Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in ekonomi takımında nasıl roller alacağı önemli" dedi.
Ash, Türkiye’nin mevcut ekonomik görünümünü de değerlendirerek, "Bence Türkiye’nin sorunları çok büyük değil. Özellikle ekonomik problemler kredibilitesi olan bir ekonomi ekibiyle çözülebilir. Türkiye, ekonomi hikayesini oldukça pozitif bir hatta geri döndürebilir" diye konuştu.
Ash, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notuna ve görünümüne ilişkin 4 Aralık’ta yapması beklenen değerlendirmesine ilişkin, "Moody’s’in herhangi bir değişikliğe gitme olasılığı düşük" öngörüsünde bulundu.
"Yıl sonu lira tahminimizi revize ediyoruz"
UBS'in Londra’daki Gelişen Piyasalar Statejisti Manik Narain ise yeni ekonomi yönetiminin dış piyasalar tarafından merakla takip edileceğini belirtti. Narain, şunları kaydetti:
"Seçim sonrasında Türk lirası önemli oranda değer kazandı. Şu anda yıl sonu dolar/TL tahminimizi gözden geçiriyoruz. Ama ben bu yılın sonunda yaklaşık 2,87 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorum."
"Artık reformlara odaklanılabilir"
Merkezi Londra’da bulunan Capital Economics’in Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson da seçimin sonucuna piyasaların olumlu cevap verdiğini hatırlatarak, "Yeni bir seçim konusunda endişelenmeye gerek olmadığından yeni hükümet artık reformlara odaklanabilir" dedi.
"Politik riskler azalıyor"
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından, 1 Kasım genel seçiminin ardından yapılan değerlendirmelerde politik risklerin azaldığı vurgulandı.
Moody’s'den dün yapılan açıklamada, AK Parti'nin parlamentoda çoğunluğu elde etmesinin kısa vadede politik belirsizliği azalttığı, ülkenin kredi kalitesinin; yeni kurulacak hükümetin ekonomi politikası stratejisinin tasarımına bağlı olacağı dile getirildi.
Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR'dan da "Zorlu dış ekonomik ortamda siyasi belirsizlikteki rahatlama, uluslararası finans piyasalarında ciddi bir güven sağlayarak Türkiye için pozitif olabilir" açıklaması yapılmıştı.
Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" notla değerlendiren Fitch Ratings ise belirsizliğin azalması, reformların uygulanması ve büyümenin desteklenmesinin, Türkiye’nin kredi notu için pozitif olacağını belirtmişti.
AA