Türkiye'nin Altın üretim ve ihracatı üzerinde devlet görmüyorum

Ensar Kuyumculuk yönetim kurulu başkanı Mustafa Gençcelep, "Habergold.com' a yapmış olduğu açıklamada, dünya da ve Türkiye de altın sektörünün gidişatı ve son durumu hakkında aydınlatıcı bilgiler vererek, altın sektöründe Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında çok hızlı bir mesafe kattettiğini söyledi.

Ensar Kuyumculuk yönetim kurulu başkanı Mustafa Gençcelep, "Habergold.com” a yapmış olduğu açıklamada, dünya da ve Türkiye de altın sektörünün gidişatı ve son durumu hakkında aydınlatıcı bilgiler vererek, altın sektöründe Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında çok hızlı bir mesafe kattettiğini söyledi.

Şimdi bu uluslararası piyasalardan kaynaklanıyor, şuandaki olay… Yılbaşında dediler altın 2000-2300 onslara bulacak diye… Biz hiçbir zaman inanmadık buna zaten… Yani bu kadar sirkülasyon bir altın yapar mı? Yapmaz zaten ama bu altını şu anda tutuyorlar. Bir şekilde tutmaya çalışıyorlar. Dip seviyelerde tutuyorlar. Benim görüşüm 2000 onslarda kalacak bu altın, çünkü iç savaşlar var. Birde Avrupa’daki ülkelerin altı artık boş… Mesela ispanya’da devlet destekli olduğu için işte krediler, İşte elini çekince bir anda bankalar patladılar, işte kredileri hepsi patladı, çökmeye başladı. Ama, devlet destekli olan ülkelerde yani bankası olsun, ondan sonra bir yan gruplarda, mesela, devlet desteği olan altın, her zaman bence önde durur. Her zaman yatırım olur. Çünkü, her zaman vatandaşı güvende tutuyor. Devlet destekli olan ülkelerinde, mesela, Türkiye’de devlet destek olduğu için esnaflara, destek veriliyor devlet tarafından. Mesela kuyumcular burada atölye açtıklarında bir şey alırken, makine alırken, donanım olsun, mesela kredi imkanları kolay, ucuzlattılar biraz daha, mesela şuanda daha uygun. Ama bunun yanı sıra, ev kredileri, araba kredileri çok uygun olmaya başlayınca, altın alış biraz daha yavaşladı. Ama dünya genelin de kalite bakımından baktığın zaman şuanda, Türkiye’nin üzerinde ben tanımıyorum. Eskiden İtalyan ürünleri daha kaliteli derlerdi. Ama, ben İtalyan ürünlerinden daha kaliteli ürünler yaptığımıza inanıyorum. Çünkü eskiden bu kadar makine girmiyordu. Türkiye’ye bu kadar makineyi alanı, satanı zordu. İnsanlar fuarlara gidip göremiyordu. Gidiş, geliş sorunu vardı. Şimdi çok daha kolaylaştı, hepsi bunları görüyorlar. Şimdi daha kaliteli ürün çıkarıyoruz biz. Şuanda bana soracak olursanız, altında dünya lideri olarak ben Türkiye’yi görüyorum. Altın ihracatın da Türkiye’nin üzerine de, fazla yapan hiçbir devlet ülke görmüyorum şuanda…