Şoförün ileri sürüş tekniği varsa korkmaya gerek yok
KURU KAVAKTAN DÜDÜK YAPARIZ
Ekonomideki fren tedbirleri ‘gaz-fren’ tartışması başlattı. Babacan’ın "Sisli havada şoför bas gaza diyenleri dinlemez” sözleri üzerine Çağlayan "El freni çekilerek bir yere varılmaz” dedi.
Ekonomi yönetiminde ‘gaz-fren’ tartışması yaşanıyor. Önceki gün İstanbul Finans Zirvesi’nde ‘fren tedbirleri’ni savunarak ‘Şoför sisli havada bas gaza diyenleri dinlemez’ diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a yanıt ikinci gün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan geldi. Zirvenin ikinci gününe katılan Çağlayan ‘frene basmayalım’ mesajını yineleyerek "Şoför iyiyse korkmaya gerek yok” dedi. Çağlayan şunları söyledi: "El freni çekilerek Türkiye’nin bir yere gidemeyeceğini herkes görmeli. Sürekli frene basarak olsa olsa fren balatalarını yakarsınız, olsa olsa etrafı balata kokusu sarar. Bu noktada temkinli olmak arabayı çalıştırmamakla eş anlamlı olmamalı. Elbette ihtiyat şart ama sürekli frene basılan bir araba yürüyemez. Şoför önemli ama ileri sürüş tekniği biliyorsa korkmaya gerek yok; gaza basması gerektiği yerde gaza basacak.” Türkiye’nin 10 yılda çok önemli deneyim ve kazanım elde ettiğini belirten Çağlayan, Türkiye’nin IMF’ye ‘cep harçlığı’ olarak 5 milyar dolar verecek duruma geldiğini belirtti. Çağlayan "10 yıl önce Türkiye, IMF’nin kapısında 1 milyar dolar borç almak için tek ayak üstünde bekletilen bir ülkeydi. Bir uçak dolusu iş adamıyla beraber gidip IMF’ye şirin gözükmeye çalışıyorduk. Niye? Bize 1 milyar dolar versinler diye... Geçmişte öyle bir dönemdeydik ki neredeyse çoluğumuzun çocuğumuzun adından daha çok (dönemin IMF Türkiye Masası Şefi Carlo) Cotarelli’nin adını ezberlemiştik” dedi.
Sanayici makas değişikliği yapmalı
Çağlayan, sanayicinin üretim yapısını Ar-Ge, yüksek teknolojili, yüksek katma değerli bir dönüşüme getirmesi gerektiğini de söyledi. Yaptıkları bir çalışmaya göre Türkiye’nin geçen yıl 250 milyon ton üretim yaptığını ve üretim satış fiyatının ton başına 1027 dolara geldiğini belirten Çağlayan "Bakın şimdi 1 dolara satış fiyatı olan üretim yapısı bizi 2023’e taşımaz. Böyle bir ortamda artık sanayici makas değişikliği yapmalı ve üretim yapısını Ar-Ge, yüksek teknolojili, yüksek katma değerli bir dönüşüme getirmesi gerekiyor” dedi.
KURU KAVAKTAN DÜDÜK YAPARIZ
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, hazırlanan tüketiciyi koruma amaçlı yasa tasarısı ile bankalar için komisyon alma sınırlaması veya komisyon almama gibi çok sert tedbirler düşünüldüğünü belirterek "Bu kanun çıkarsa bankacıların da kuru kavaktan düdük yapmayı öğrenmeleri gerekecektir” dedi. İstanbul Finans Zirvesi’nde düzenlenen ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘bankacılar forumu’nda konuşan Canevi, konsolidasyona ilişkin bir soru üzerine "Bence daha fazla konsolidasyon olacaktır. Yani birleşmeler yaşanacaktır. Hem yurt içinde, hem de küresel olarak... Aynı şekilde bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz. iflas konusu gelecekte de karşımıza çıkabilir” dedi.