Sarrafiyeden kaçan soluğu bilezikte alıyor

DAMADIN KULAĞI KUYUMCUDA..

Darphanenin piyasaya zamanında ve istenilen talep oranında sarrafiye altın sunmaması; çeyrek başta olmak üzere, yarım ve tam altında şimdiye kadar görülmemiş işçilik fiyatları ortaya çıkardı. Bu durumu dikkatli bir şekilde analiz eden altın yatırımcısı, bir çeyrek altına ödeyeceği yaklaşık 20 liralık işçiliği, 10 gram ağırlıktaki bir bileziğe ödemeyi tercih ediyor.

 

Bir tarafta 1.75 gram ağırlığında çeyrek altın bir tarafta 10 gram ağırlığında çok şık bir bilezik. Bu iki ürünü alırken düşük gramajlı ürünün düşük işçiliğe sahip olmasını beklersiniz. Hele ki bu bir yatırım amacıyla alınan altınsa. Fakat bugün itibariyle bu durum böyle değil. Sarrafiye altında ortaya çıkan yüksek işçilik fiyatları karşısında vatandaş, basit bir hesaplama yaparak bileziğe yöneliyor. Ülkemizin önde gelen, köklü bilezik takı üreticilerinden Özyurt Kuyumculuk, Habergold.com'a yapmış olduğu açıklamada; son günlerde yeni bir müşteri kitlesi elde etti. Sarrafiye altına yüksek işçilik fiyatları ödemek istemeyenler, hem yatırım hem de takı olarak kullanmak için eskiye oranla çok daha fazla bileziği tercih ediyor. Özyurt Kuyumculuk firma ortaklarından Cabir Çakmak; geleneksel değerlere ve alışkanlıklara sıkıca sarılan altın yatırımcısının dahi son aylarda inanılmaz bir artış gösteren sarrafiye işçilik fiyatlarından bunaldığını söyledi. Çakmak; kuyum tarihinde görülmemiş bir sarrafiye altın işçilik fiyatlarının piyasada varolduğunu, 1-2 lira arasında olan çeyrek altın işçilik fiyatının bugün 15 ile 20 lira arasında değiştiğini, bu durum karşısında vatandaşın ya rafineri firmalarının ürettiği ve çeyrek altınla aynı gramajda olan ama işçiliği çok daha düşük ürünlere veya 10 gramda, bir çeyrek altının işçiliğine denk gelen bileziği tercih etmeye başladığını kaydetti.

 

DAMADIN KULAĞI KUYUMCUDA..

 

Son günlerde artan altın fiyatlarının Ramazan sonrası gerçekleşmesi planlanan düğünlerin tarihi geciktirdiğini belirten Cabir Çakmak; "Bugün itibariyle yüksek altın fiyatları nedeniyle düğün tarihini iptal eden, değiştiren ve düğün tarihi almak için altın fiyatının düşmesi bekleyen çok ciddi bir kitle olduğunu görüyoruz” dedi. Altının Anadolu düğünlerinde çok daha önemli bir metaa olarak görüldüğünü ve Anadolu’da kız almak için erkek tarafının ciddi bir maddi ağırlığa girmek zorunda olduğunu vurgulayan Çakmak, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bugün itibariyle kuyumcuların altın kiraladığına bile şahit oluyoruz. Düğün öncesi kuyumcu dostundan çeşitli takılar alan damat, düğün sonrası bu takıları kuyum mağazasına geri götürüyor ve kuyumcuya bunun karşılığında kira ödüyor. Bahar aylarında düşen altın fiyatlarıyla birlikte çok ciddi bir düğün takısı satışı olmuştu. O dönemde alanlar düğünlerini rahatlıkla gerçekleştirdiler. Gelinin kendisine ve ailesine çeşitli vaatlerde bulunmuş olan damat zor durumda. Şimdi altın yüksek seyirde izliyor. Kısacası damat, kuyumcudan gelecek habere kilitlenmiş vaziyette.”