On yıl içinde Manavgat'ta kuyumcusu sayısını 120'den 23'e düştü

TURİSTLER AYIPLI MAL ALIMINDA ŞİKAYETÇİ OLMUYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesinde altın,gümüş, değerli taş ve saatçiler, müşterilerini büyük alışveriş merkezlerine kaptırmamak için güç birliği yaptı. Kuyumcular, bundan 10 yıl önce Manavgat'ta 120, turizm beldesi Side'de 60 kuyumcunun bulunduğunu, 2013 yılında ise sayılarının Manavgat'ta 23, Side'de 13'e düştüğünü açıkladı.

8 Haziran'da yapılacak olan Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) seçimlerinde 5 grupta seçime girecek olan saat, gümüş, değerli taş ve kuyumculardan Side Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Ergen, Manavgat Kuyumcular Derneği Başkanı Mustafa Beder, Ali Karaarslan, Ertan Akgün, Kerim Erdem, Veysel Bozkurt ve Saim Yoro MATSO Başkanlı seçimlerinde destekledikleri adayın Manavgat Sanayici ve İş Adamları Derneği(MASİAD) Başkanı Ahmet Boztaş olduğunu deklare etti. 5 grup adayları Ahmet Boztaş'a destek verme ve seçilmeleri halinde sektörle ilgili yapacakları çalışmalarla ilgili bir restoranda basın açıklaması yaptı. Ahmet Boztaş, seçilmesi halinde 5 grup sektör temsilcisinin maddeler halinde kamuoyuna açıkladıkları görüşlerin hayata geçirilmesine A'dan Z'ye tam destek vereceğini söyledi.

Toplantıda Side Kuyumcular Derneği(SKD) Başkanı Mehmet Ergen, sektörün kangren olmuş sorunlarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Turizm bölgelerinde son yıllarda mantar gibi biten büyük alışveriş merkezlerinin halıcılık ve dericilik sektörünü bitirdiğini belirten Ergen, sıranın saat, gümüş, takı, değerli taş ve kuyumculara geldiğini söyledi. Bunun en açık örneğinin 2003 yılı başında Manavgat'ta 120, Side'de 60 kuyumcunun bulunduğunun altını çizen Ergen, geçen süre içinde kuyumcu sayısının Manavgat'ta 23'e Side'de ise 13'e düştüğünü kaydetti. Ergen, "Büyük alışveriş merkezleri bölgemizde halıcılık ve dericilik sektörünü bitirdi. Sıra şimdi saat, gümüş, değerli taş ve kuyumculara geldi. Büyük alış veriş merkezleri kuyumculuk sektörüne büyük darbe vurdu. Buralarda turistlere altın ve değerli taş takıları 5 kat daha yüksek fiyatla satılıyor. Turist kendi ülkesine vardığında aldatıldığını farkına varınca. Ülkemize karşı öfke duyuyor. Büyük alışveriş merkezlerinin fahiş fiyatta ürün satmasının Side'ye gelen turistleri ürküttü. Turizm sektöründe sürekli mücadele edilmesinin istenildiği hanutçuk büyük alışveriş merkezlerinde oluyor. Anlaşmalı acenteler merkezlere götürdüğü turistlerden komisyon alıyor. Kuyumcuların 120'den 23'e düşmesinde en önemli etken alışveriş merkezleri. Bir altın takısını 6 kat pahalı alan bir turist bir daha Türkiye'ye, Antalya'ya, Manavgat'a ve Side'ye gelir mi?. Elbette gelmez." diye konuştu.

TURİSTLER AYIPLI MAL ALIMINDA ŞİKAYETÇİ OLMUYOR

Başkan Ergen, dernek olarak yaptıkları müşteri memnuniyeti anketlerinde turistlerin ayıplı mal aldıklarında ilgili mercilere şikayette bulunmadıklarını söyledi. Bunda en önemli faktörün tatil sürelerinin kısa olması olduğuna işaret eden Ergen, sözlerini şöyle tamamladı:"Turist 10 günlüğüne tatile geliyor. Bir ayıplı ürün aldığında ilgili yerlere şikayet ediyor. Konu yargıya intikal edinceye kadar zaten turistin tatili bitiyor. Turistte çaresizlik içinde ülkesine dönüyor. Maalesef bazı büyük alışveriş merkezileri satılan altın ve değerli taş ürünleri devlet garantilidir diye kandırarak satılıyor. Yüksek fiyatta ürün satmanın ülkemizde cezası yok. Türk Ticaret Kanunu'nda fahiş fiyata ürün satımıyla ilgili yeni düzenleme yapılmalı. Geçmiş yıllarda sektörün çürük elmalarından biri turiste 150 liralık gümüş takıyı 2 bin 300 Euro'ya değerli takı diye sattığına şahit olduk. Ürününün değer ayarı yapılınca altın olmadığı gümüş olduğu anlaşıldı. Bu tür olaylar Türk turizmi için utanç verici. Onun için ilk önce her sektör doğrulara kendi evinin önünü süpürerek başlamalı. Kendi evinin önünü süpürmeyenlerin mahallenin kirliliğinden şikayet hakkı yoktur. Olmamalıdır."