Oltu taşından sonra Kıbrıscık taşı takı ve süs eşlayarını süsleyecek

ARTIK BİZİM DE HEDİYELİK EŞYAMIZ OLACAK

Bolu'nun Kıbrısçık ilçesinde bulunan ve işlenmeye başlanan Kalsedon isimli taş, Oltu taşı gibi işlenerek, takı ve süs eşyası yapımında kullanılacak.

 

Kıbrıscık Kaymakamlığı ve Kıbrıscık Belediyesi, ilçede buldukları ve Kalsedon adı verilen taş ile ilçeyi atağa kaldırmayı hedefliyor. Bu kapsamda Kalsedon taşı işlenerek takı ve süs eşyasına çevrilmeye başlandı. Kurulacak olan internet sitesi üzerinden satışa sunulucak olan ve 'Kıbrısçık Taşı' olarak isimlendirilen taştan yapılan süs eşyalarını Bolu Valisi İbrahim Özçimen tanıttı. Tanıtım toplantısına, Kıbrıscık Kaymakamı Fatih Safitürk, Kıbrıscık Belediye Başkanı Kemal Aktaş, Jandarma Alay Komutanı Cengiz Yıldız, İlçe kaymakamları, kurum temsilcileri ve davetliler katıldı.

 

ÖNCE ÇİN'E GÖNDERİLDİ

 

Tanıtım töreninde Kıbrıscık Taşı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Kıbrıscık Kaymakamı Fatih Safitürk, sert yapısı nedeniyle Kalsedon taşının işlenemediğini, Çin'e gönderildiğine dikkati çekerek, "Bu taşı Türkiye'de ilk biz işlemiş olacağız. Mermerden kat kat sert olan bu taşın üzerinden zımparayla toz bile alınamıyordu. Biz bunu işlemeyi başardık, şimdi de ekonomiye katkı sağlayacak hale getirdik. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde var ama ilk defa Kıbrıscık'ta işlenecek bir taştır." ifadelerini kullandı.

 

KÖYLER VE AKARSULAR ARANDI

 

Çalışanların bugüne kadar özverili bir şekilde ve yoğun gayretleri ile Kıbrıscık ilçesine son derece faydalı olacak taşların belirlenmesi için çalıştıklarını ifade eden Vali Özçimen, "Ekonomik değeri olan taşların belirlenmesi amacı ile Kıbrısçık köyleri ve akarsu yatakları taranarak taş seçimi yapıldı. Seçilen taşlar kesme, aşındırma, parlatma süreçlerinden sonra ürün haline getirildi ve bir kısmı da gümüş ile işlenerek bugün sizlerin karşısına çıkarıldı." dedi.

 

"HİTİT VE ROMA DÖNEMİNDE BU TAŞ SAĞLIĞA HİZMET ETMİŞTİR"

 

Geçmiş dönemlerde de bu taşın sağlık için kullanıldığını aktaran Vali Özçimen, "Kalsedon Hitit’lerden beri Anadolu’daki yataklardan çıkarılıp kullanılmaktaydı Romalılar zamanında taşın bugünkü İstanbul Kadıköy’deki limandan ihracat için sevkiyatına başlandı. O dönemlerde Kadıköy küçük bir antik kasabaydı ve o zamanki adı da Kalkedon idi. Kalsedon taşı bugünkü adını bu küçük liman kasabasından almıştır. Eski kültürlerde kalsedon’un ruhu ve inancı olumlu şekilde etkilediğine,uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılmıştır. Bunun dışında her kalsedon çeşidinde farklı bir tedavi edici güç ve önemi belirtilmiştir bugün kalsedon’un insan sağlığı üzerine olumlu etkileri konunun uzmanları tarafından söylenmektedir” şeklinde konuştu. Kalsedon taşından yapılan eşyaların yakında internet sitesi üzerinden Türkiye ve ileride de tüm dünyaya yollanacağını kaydeden Vali Özçimen, "Kıbrısçık ilçemizde üretilen ürünlerin tüm Türkiye’ye dağıtımını yapılabilmesi Türkiye’nin her yerinden talep eden vatandaşlarımızın ürünlerimize ulaşabilmesi için www.kibrisciktasi.com.tr güvenli alışveriş sitesi yayına başlamış bulunmaktadır. Vatandaşlarımız seçtikleri ürüne bu site üzerinden kolayca ulaşabilecek ve ürünleri kargo vasıtası ile evlerine kadar gönderilecektir." ifadelerini kullandı.

 

 

ARTIK BİZİM DE HEDİYELİK EŞYAMIZ OLACAK

 

Turizmde ilerlemek isteyen kentler arasında yer alan Bolu’nun hiç hediyelik eşyasının da olmadığını ama artık bu taş ile bunu başardıklarını kaydeden Vali Özçimen, "Turizmde ilerleyen her şehrin kendilerine has hediyelik eşyaları var. O kentlerde en azından buzdolabı süsü yani magnet alıp çevremize hediye ediyor veya hatıra olarak saklıyoruz. Bolu’ya da kültür, doğa ve son yıllarda termal turizm kapsamında çok sayıda gelen turist vardı ama onlara verilecek hediyelik eşyamız yoktu. Bu, işte bizim hediyelik eşyamız olabilir." şeklinde konuştu.

 

TEDAVİ GÖRENLER ÜRETİMDE YER ALACAK

 

İzzet Baysal Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Hülya Ensari de Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastaların da Kıbrıscık Taşının işlenmesinde yer alabileceğini belirterek, "Hastalarımızın rehabilitesinde de bu taşların önemi büyük olacak." dedi.