Mehmet Nuri Tan: Türkiye 15 Temmuz Gecesinin Travmasını Atlatamadı
Bugün İstanbul da bir taksiye bindiğinde beni kuyumcukent'e götür dersen götürür herkesin bildiği bir mekân ama kuyumcukentte ne iş yapılıyor, bu henüz öğrenilmedi kuyumcukentin tanınması için, birkaç tane çok basit yol var.
Mehmet Nuri Tan ile Haber Gold Ekibimizin Yapmış Olduğu Röportaj
Merhaba Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Iğdırlıyım, kuyumculuk baba mesleğidir. 68 den beri ailecek kuyumculuk yaparız. 87 den beride İstanbul dayım. 2009 yılına kadar Kapalıçarşı da kuyumculuk yaptık, 2009’dan sonra Kuyumcukent’e geçtim.
Mesleğe çantacılık ile başladım yani ben kendim babam mağazacıydı, çantacılık ile başladım toptan ve imalattan devam ettim sonra 2011 den sonra mağazacılığına karar kıldım. 2 tane mağazamız var. Ayrıca birde Pırlanta taş ofisimiz var.
Mart ayında bir Fuar gerçekleşti düşünceleriniz nelerdir?
Fuara katılmadığım için çok bilgi sahibi değilim ancak fuar öncesi işlerde bir düşüş olarak psikolojik bir şeydir. Mağazacılar hani fuarda ne çıkmış ne çıkmamış beklerler ona göre çeşitlerini tamamlarlar sektörün içerisinde olduğumuz için çok bir derdimiz yok.
Geçen Referandum sonrası Kuyum sektörüne olumsuz bir etkisi oldu mu?
Referandum aslında işleri olumsuz yönde etkilemedi, referandumdan önce bir belirsizlik vardı fakat referandum yaklaştıkça ‘’evet’’ çıkacağı yönünde bir beklenti bunun % ile ilgisi yok bundan bahsetmiyorum. Piyasalar bunu satın aldı, piyasalar bunu satın aldığı içinde Ekonomide bir sarsılma olmadı fakat Türkiye de her sektörde bir işsizlik var, bu Türkiye de ki referandumla ilgili değil.
Türkiye henüz 15 Temmuz travmasını atlatamadı, 15 Temmuzun getirdiği ciddi bir travmavar. Bu travma başında Türkiye ye yatırım yapan uluslararası sermaye sahiplerinin acaba ne olacak endişesi söz konusuydu tabi devletin zorunlu olarak işten uzaklaştırdığı insanlar var, bunları uzaklaştırmak zorundaydı kimin ne kadar hak ettiğini bilmiyorum tabi bunlarda işsizler ordusuna katıldı. Bunun gibi sebeplerden dolayı Türkiye de bir işsizlik var fakat bugün ki rakamlara baktığımız zaman Türkiye de henüz turist geliri artmadı, ihracat geliri de artmadı ama buna rağmen döviz düşüyor.
Dövizin düşmesinde ki en önemli sebep şuan da dışarıdan Türkiye ye ciddi oranda bir döviz akışı var yani yabancılar döviz getiriyorlar.
Türkiye de ekonominin gittikçe daha iyi olacağı anlamına geliyor.
Dünya ekonomisinde bir daralma var bu daralmanın çeşitli sebepleri var, bu çeşitli sebeplerin başında kapitalist sistem var.
Sömürü düzeniyle bu iş devam edemiyor, insanlar artık haklarını arıyor. Artık eskisi gibi ‘’Fransa, İngiltere, Amerika’’ o ülkeden bunu alayım, bunu bundan zorla alayım, bunu sürdürebilmek için çeşitli ülkelerde iç savaşları canlı tutuyorlar. Nereye kadar götürürler meçhul bir yerde duvara toslayacaklar, dünya yeni yeni bir düzen istiyor yani.
Kuyumculuk sektörünün dünü bu günü yarını bize akıca anlata bilir misiniz?
Kuyumculuk sektörü dün amatördü, imalatlarımız yetersizdi.
Bugün gayet güzel ve moderndir kuyumcularda işsizliğin sebepleri arz talep dengesidir. Arz talep dengesinden kastım şudur gereğinden fazla mağaza var. Bizim memleketin adettir. Bir mahallede bir eczane açılır çok iyi iş yapar, yanına bir tane daha açılır oda iş yapar sonra 3, 4, 5 hepsi birden işsiz olur en temel sebep budur.
Türkiye de tüketilen altın miktarında bir düşüş yok, her gün biraz daha artış var. Fakat bu artışla pasta çok dilimlere bölünüyor.
İmalatçılarımıza gelince, imalatçılarımızın hedefi genelde yurtiçi değildir, yurtdışıdır.
Dünya ekonomisi iyi olduğu sürece bizim imalatçılarımızın durumu iyidir. Sıkıntı yaşadıkları sürece de bu sıkıntıyı direkt onlar hissediyor. Onlar yurtdışında sıkıntıya girdikleri zaman iç piyasaya yöneliyorlar bu sefer burada bence bekleme yerine hata ediyorlar iç piyasaya yönelmeyle kendi fiyatlarını düşürmüyorlar.
İmalatın daha iyi hale gelebilmesi için, temel şart şudur: Türkiye’nin teknolojisinin yükselmesi lazım. Yani şuanda Türkiye de kuyumculukdahil bir çok sektörde imalatta kullanılan makine ekipmanlarının bir kısmı ithaldir. İtalyanlardan daha iyi işçilik yapıyoruz ama makineyi İtalyanlar ürettiği için önce onlar yapıyor, sonra biz yapıyoruz onları taklit etmiş durumuna düşüyoruz. O makineleri biz onlardan önce yapabileceğimiz seviyeye geldiğimizde, bu kuyumcuların yapabileceği bir şey değil bu makine imalat ekipmanı
AR-GE yapan insanların firmaların işidir. Yaptıkları zaman biz İtalyanlardan önce yeni şeyler üretiriz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Kuyumculuğun her zaman ki sorunu, özellikle kuyumcukent’ in sorunu tanınırlık ve bilinirlilik sorunudur.
Bugün İstanbul da bir taksiye bindiğinde beni kuyumcukent’e götür dersen götürür herkesin bildiği bir mekân ama kuyumcukentte ne iş yapılıyor, bu henüz öğrenilmedi kuyumcukentin tanınması için, birkaç tane çok basit yol var.
1. sosyal medya üzerinden reklâmlar, 2. gençlerin takılacağı 1-2 mekân oluşturmak, 3. çocuklu ailelerin çocuklarını eğlendireceği çocuk parkları.
Bunun yapılması lazım bu konuda taraf birlik şu bu meselesi değil, burada aştan işten bahsediyoruz bu siyasi bir meselesi değil, bu bir görüş ayrılığı değil, bu bir kavga sebebi değil, bu bir aştır iştir.