KUYAŞ bir ticari müessesedir

KUYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, "Habergold.com' a Kuyumcukent'in dünü ve bugünü hakkında çarpıcı ve doğrulayıcı bilgiler vererek, bugüne kadar yanlış bilinenleri aydınlattı.

KUYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, "Habergold.com” a Kuyumcukent’in dünü ve bugünü hakkında çarpıcı ve doğrulayıcı bilgiler vererek, bugüne kadar yanlış bilinenleri aydınlattı.

 

---PEKİ "KUYAŞ” NERDEN ÇIKTI?

---SAİT ERDAL METİNER KİM?

 

Peki KUYAŞ nereden çıktı? O zaman kat malikleri kurulu ve KİAŞ kurulu, orayı onlara teslim ettikten sonra, elimizde kalan rezerv arsaları, ya ikinci bir kooperatif kurarak devam edecektik ya da bir işletme şirketi veya yatırım şirketi adı altında bir şirketle devam edecektik. Genel kurullarda istişare edildikten sonra, bunun bir yatırım şirketiyle devam edilmesine genel kurullarda kararlar alındı. Onun üzerinde KUYAŞ (Kuyumcukent Gayri Menkul Yatırım A.Ş) adı altında bir Anonim şirket kuruldu.

Bu şirketinde asıl ortakları, kooperatif ortaklarıdır. Kooperatif KİAŞ ve KUYAŞ’ı kuruyor. Aynı ortaklık yapısıyla, bir tanesi işletme şirketi, bitmiş olan projeleri işletecek, bir tanesi de, elinde kalan arsalara yatırım yaparak, artık para kazanan bir şirket haline geliyor. Kooperatif bitiyor. Genel kurulda bu kararı aldıktan sonra, yine 2004 yılında KUYAŞ’ı kuruyor.

KUYAŞ ondan sonra elinde bulunan rezerv arsalar üzerinde projeler geliştiriyor. Ve 2008 yılında, İstanbul Vizyon Park, İstanbul Merkez Plazaolmak üzere iki projeyi de başlatıyor.

Bu iki toplam projenin metre karesin de, yaklaşık olarak, 240 bin metre civarında. Toplam inşaat alanı var. Bu inşaat alanını da bitiriyor. 2012 yılında burada hayat başlıyor.

Aynı, yasa gereği başta söylediğimiz gibi, KİAŞ’ a bağlı kat malikleri olduğu gibi, İstanbul Vizyon Park kat malikleri, tapu sahipleri kendi içlerinde, genel kurullarını yaparak, orayı işletmeye aldılar. Bizim almış olduğumuz işletmeyi devam ettirdiler. İstanbul Vizyon Park kat maliklerini oluşturdular. Bu yasal bir zorunluluk. Onlar kendi malikler içinden, yani tapusu olan arkadaşlardan böyle bir yönetim çıktı. Aynı şekilde, merkez plazada da, buradaki maliklerde, kendi kat malikleri kurullarını oluşturarak buranın işletmelerini üstlendiler. Dolayısıyla KUYAŞ, yöneticilerin her iki blokta da, KUYAŞ’ın adına kayıtlı, mülklerinin malikleri olmaktan başka hiçbir sorumlulukları yoktur.

Burayı bir mütahit gibi düşünürsek, mütahit yaptı, iskanını aldı, herkesin kat mülkiyeti kanununa göre, bağımsız tapularını verdi ve sorumluluğu bitti.

KUYAŞ bundan sonraki sürecinde, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında, tahtaya kota olmuş, burada da işlem gören, yüzde yüzü halka açık, blok hissesi olmayan, tamamen kuyumcuların kurmuş olduğu, Gayri Menkul Yatırım Anonim Şirketidir. KUYAŞ bir ticari müessesedir. O ortakların sahip olduğu bir öz değer varlıklarıdır. Şimdi yapıyı böyle koyduktan sonra, buradaki binada oluşabilecek, herhangi eksiklik, fazlalık… İşletme ile alakalı olan kısmı kat malikleri kurulu, deruhte ediyor. Dolayısıyla onların sorumluluklarında… Aynı şekilde, yukarıdaki İstanbul Vizyon Park projelerinde de böyle bir şey varsa, kat malikleri kurulunun görevinde… Kooperatif veya aşağıdaki birinci etap dediğimiz yerde de, oranın kat maliklerinde. KİAŞ veya burada da, başka firmalarda var. Onlarda burasının işletmeciliğini yapıyorlar.

Sait Erdal Metiner Kim?

Sait Erdal Metiner Kuyumcu kökenli, 1953 Kayseri, Develi doğumlu. 30 yıldır kuyumculukla uğraşan, bir kuyumcu esnafı. On üç yıldırda, kooperatifle başlayan süreçte, bu kurumlarda, 2000 yılında göreve geldik. 2000 yılından beride, bu kurumların hepsinde, dönem dönem görev almış bir arkadaşınız. Şu anda da, kooperatif ve KUYAŞ’ın yönetim kurulu başkanlığını yürütüyorum. İnşaallah Kooperatif ile KUYAŞ’ı da birleştiriyoruz. Dolayısıyla, bir tek KUYAŞ ‘ın yönetim kurulu başkanıyım. 2013’ün Mart’ında yapacağımız Genel Kurula kadar.

-Kuyumculuğunuz devam ediyoru m u?

Evet. Kuyumculuğum devam ediyor. Kuyumculuğum daha önce imalat üzerineydi. Fakat buraya ayırdığım zamandan dolayı, işlerime yeterinde zaman ayıramadığım için, imalat kısmını kapattım. Daha önceki işimin bir tanesi olan, Döviz ve Altın ana tedarikçilik işine devam ediyorum. Kapalı Çarşıda halen devam eden bir ofisimiz var. Kuyumcukent de ilk günde açmış olduğumuz bir ofisimiz var. Bir de Ak Batı alış veriş merkezinde Gram altın ve Döviz büromuz var. Bu işlerimde devam ediyor.