Kayıt dışı işçi çalıştırmak zorlaşıyor
Maliye Bakanlığı katıydışı istihdamla mücadele için Çalışma ve Sosyal Bakanlığı ile bir protokol imzaladı.
Maliye Bakanlığı katıydışı istihdamla mücadele için Çalışma ve Sosyal Bakanlığı ile bir protokol imzaladı.
Protokolle birlikte iki bakanlık arasındaki veriler çapraz denetlenecek.
Kayıt dışılıkla mücadele için kurumların işbirliği devam ediyor. Bu kez Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı masaya oturdu.
İki bakanlık arasında veri paylaşımı adına bir protokol imzalandı.
"Kayıt dışılık en az terör kadar önemli"
Protokol ile ilgili konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kayıt dışılık en az terör kadar önemli, kayıt dışılıkla mücadele terörle mücadele kadar önemli. Hedefimiz AB ortalamasını yakalamak ve en az 50 milyar lira vergi geliri. Belki o çerçevede ciddi prim geliri elde etmek ve böylece yeni vergileri uygulamaya koymadan ülkemize alt yapıya, eğitime, sağlığa aktarılacak kaynağı arttırmak" diye konuştu.
Böylece kurumlar mükellef bildirimleri ile bilgilerini çapraz denetleyebilecek. Elektrik, doğalgaz işyeri abonelik bilgilileri SGK tarafından kullanılabilecek.
20 bin denetmen
Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı, Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı 20 bin denetim görevlisi çalışacak.
4 yılda yaklaşık 1,5 milyon çalışan kayıt altına alındı
Kayıt dışı ile yapılan mücadeleyi değerlendiren Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında 2008-2012 döneminde 1 milyon 465 bin kişi 85 bin 600 işyeri kayıt altına alınmıştır. Bütçede 93 buçuk milyar öngörülen prim gelirleri 102 milyara ulaşmış bulunmaktadır. İlk kez prim gelirleri 100 milyarı aşmıştır" dedi.