İran'da 8. uluslararası altın gümüş ve mücevher fuarı açıldı
Muhammed Veli açıklamasında, Türkiye'nin altın sektöründeki önemli çalışmalarına işaretle de, "Türkiye'nin altın sektöründe önemli adımlar attı. Biz, komşu ülkenin altın sektöründe faaliyet gösteren sendikalar, birlikler ve kurumsal yapılarla ilişkiler kurmak istiyoruz. Onların teknolojilerini, tecrübelerine, insan gücünden yararlanmak istiyoruz.
İran'ın başkenti Tahran'daki uluslararası fuar merkezinde, 8 uluslararası altın gümüş, mücevher, takı, saat ve ekipmanları fuarı İran Cumhurbakanı yardımcısı Mesud Sultanifer tarafından açıldı. Açılış törenine, İran içişleri bakanı Abdurreza Rahmani Fazli, İran altın gümüş mücevherciler birliği başkanı Muhammed Veli başta olmak üzere, İran sanayi, maden ve ticaret bakanlığı, Tahran sanayi , maden ve ticaret genel müdürlüğü yetkilileri de katıldı.
İran cumhurbaşkanı yardımcısı Mesud Sultanifer açılış ardından, İranlı kuyumcuların stantlarını gezerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Özellikle, özürlü takı tasarımcıları başta olmak üzere el sanatları üzerine çalışma yürüten özel şirketlerin faaliyetlerini ve bu yönde özürlülere verilen destekleri takdir eden İran cumhurbaşkanı yardımcısı Sultanifer aralarında Haber Gold muhabirinin de olduğu gazetecilere yaptığı açıklamasında, el sanatları özellikle de değerli taş tasarımcılarının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Sultaniferi açıklamasında, hükümet olarak, özel sektörü destekleyeceğiz hatırlatmasında bulundu ve "altın, gümüş ve mücevher alanında çalışan işletmelerin desteklenmesi, bu işletmelerin üretimini önemsiyoruz.
Tasarımcıların dünya genelinde belirli yerlere gelmesini arzuluyoruz. Çalışmalarımızı itibarımızı arttıracak şekilde programlamalı. Bu alanda faaliyet gösterenlere, yaptırımlardan sonra yeni şartların oluştuğunu hatırlatmak gerekir. Bir dizi sınırlamalar vardı. bir seri engeller vardı. engeller kaldırıldı. Sınırlamalar giderildi. Hep birlikte, ülke ekonomisine katkı sağlamalıyız.
Özellikle de altın, gümüş ve mücevher sektöründe çalışanlar, değerli katkılarını, geçmişten bu yana bu alanda yatırım yapan çalışma yapanların emeklerini tebrik etmek gerekir. Ben bu sektörde nesiller boyu çalışan insanlar tanıyorum. Ümit ediyorum, yakın tarihte bu sektörde ciddi gelişmelere tanık olacağız" diye konuştu.
Sultani fer açıklamasında, her geçen gün kalitede artış gözleniyor. Ekonomideki yerini daha güçlü ve daha renkli yapabiliriz hatırlatmasında bulunarak, ülkede bu alanda ciddi bir potansiyel var. Dikkat çeken imkanlar var. Küçük atölyelerde, hatta evlerde de ailelerin yapabileceği çalışmaları desteklemek gerekir. Bu alanda hem istihdam alanları açmak, hem de yabancı tasarımcılarla yarışabilecek alanlar açılmalı diye konuştu.
Fuarda, tasarımcılar içerisinde doğuştan özürlü olan Fatıma Salihi ise Haber Gold kameralarına yaptığı açıklamasında, tesadüfen değerli taşlarla takı çalışmalarına başladığını hatırlatarak, "müzik alnında ön lisansım var. Sentor estrumanı çalıyorum. Tesadüfen takı tasarımıyla tanıştım ve bunu yapabilir miyim diye özel bir şirketin kurslarına katıldım. Allah'a şükür başarıyla da yapmaya başladım" diye konuştu. Fatma Salihi, firuze taşları başta olmak üzere akik gibi taşlarla kolye yüzük, bilezik gibi takı çeşitlerini yapıyorum hatırlamasında bulundu.
Fuar sekreteri ve İran altın gümüş ve mücevherciler birliği başkan vekili Mansur Namdari Zendi de Haber Gold kameralarına yaptığı açıklamasında, bu yıl 8 düzenlenen uluslararası altın, gümüş, mücevher, takı , saat ve ekipmanları fuarının 8 bin metre karelik bir alan üzerine kurulduğunu, yerli ve yabancı 130 şirketin katıldığını belirterek, "Bu yılki fuara, Türkiye, Çin ve İtalya'dan katılımcılar var.
Katılımcı firmalar daha çok altın, gümüş takı aletleri alanında faaliyet yürüten şirketler. Fuar bilgi ve tecrübe alış verişini sağlamak, İran ürünlerinin tanıtımını yapmak. Yerli tasarımcıların ürünlerinin diğer ülkelere göstermek istiyoruz.
Fiyat ve kalite açısından rekabet edebilir bir alan açmak istiyoruz. Dost ve kardeş ülke olan Türkiye ile güzel işbirliği yapmak isteriz. Bu yılki fuara yaklaşık 50 üretici firma olarak katılıyor. Yaptırım sonrası üretici firmaların ürünlerinin dünyaya tanıtılmasını sağlamayı hedefliyorlar diye konuştu.
İran altın gümüş ve mücevherciler birliği başkanı (kel, kır saçlı mavi gömlekli) İran'da altın ve gümüş sanatının tarihi çok geçmişlere dayanıyor. Yaklaşık 7 bin yıllık bir geçmişi olan bu altın ve gümüş sanatıyla iç içeyiz. Günümüzde ise İran, bir yandan iç piyasa diğer yandan başta komşu ülkeler olmak üzere bölge ülkeleri yakın ilişki içerisindeyiz. Komşu ülkelerin bu sektörleriyle yakın ilişki kurmak ve bu ilişkileri geliştirmek istiyoruz. İsim olarak söylersek, Türkiye gibi komşu ülke, İtalya gibi Avrupa ülkesi altın ve gümüş alanında önemli gelişmeler kaydettiler.
Dolayısıyla biz de bu ülkelerle ilişkiler kurmak , onların tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Bizim de zengin kaynaklarımız var. Değerli taş madenlerimiz var. Ülkemizde, ekonomik değeri olan 430, 440 dolayında taş madenleri tespit edilmiştir. Bu değerli madenleri, günün teknolojik imkanlarıyla işletmek istiyoruz. İşleterek, değerlerini arttırmak istiyoruz. İran bu alanda önemli programlar ve çalışmalar yapıyor" diye konuştu.
Muhammed Veli açıklamasında, Türkiye'nin altın sektöründeki önemli çalışmalarına işaretle de, "Türkiye'nin altın sektöründe önemli adımlar attı. Biz, komşu ülkenin altın sektöründe faaliyet gösteren sendikalar, birlikler ve kurumsal yapılarla ilişkiler kurmak istiyoruz. Onların teknolojilerini, tecrübelerine, insan gücünden yararlanmak istiyoruz.
Bu çerçevede, iki ülke işbirliği anlaşmaları var. Bunlardan yararlanabiliriz her iki ülkenin pazarlarına birlikte girebiliriz. Türkiye'nin imkanları, bizim de potansiyellerimiz var. Gelişmiş teknolojileri var. Türkiye hükümetinin bu alanda son yirmi yıldaki destekleri var. Bu da Türkiye altın sektörünün gelişmesine katkı sağladı diye konuştu.