İmam Altınbaş, Kayıt altına alınamayan sektörümüzün sorunu, "İnsan Kaynaklı"

Malum olduğu üzere sektörümüzün çoğunluğu aile şirketlerinden oluşmaktadır. Kurumsallaşmayı daha da önemli ve zorunlu hissettirmektedir. Kurumsallaşmadan kasıt "yönetimden ve sermayeden' oluşan iki kalemdir.

4. Uluslar arası Altın Zirvesinde konuşan, Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Alıtnbaş, sektörün önde gelen en önemli problemlerine dikkat çekerken, ileriye yönelik birinci derecede olması gerekenleri dile getirdi.

 

Malum olduğu üzere sektörümüzün çoğunluğu aile şirketlerinden oluşmaktadır. Kurumsallaşmayı daha da önemli ve zorunlu hissettirmektedir. Kurumsallaşmadan kasıt "yönetimden ve sermayeden” oluşan iki kalemdir.

Kurumsallaşma motoru, kuşkusuz "profesyönel yönetim gücü” ile olur. Oysa bazı istisnalar dışında sektörümüz, birinci neslin elinden, patronaj ağırlıklı devam etmektedir. Bu stil sürdürülebilir bir yönetim modeli değildir. Zira kuyumculuk esnafımızın bin bir emekle oluşturdukları işletmelerde, kendi çocuklarını dahi çalıştıramamaktadır. Bu durum sektörümüzde kariyer yapmak isteyen, yetenekli ve parlak gençlerin ilgisini çekmemektedir.

Profesyönel yönetim kaynakları, zaten kısıtlı olan işletmeler, parlak, zeki yeni mezunları da bünyesine alamadığı için ve aile içinde yetiştirdiği yeni kuşak gençlere de, yeterli donanımla emanet edemediği için, sektör büyük sıkıntı içerisinde.

İşletmeler hala kendi öz sermayeleri ile, ticari faaliyetlerine devam etmektedir. Kurumsal finansal imkanlarından da yeterince yararlanamamaktayız.

Saydığımız sorunların temel kaynağı, sektörümüzün bu güne kadar kayıt altına alınamayışıdır

Şirketlerimizin bekası için, en büyük yatırımı insana yapmak mecburiyetindeyiz. Önce mevcut insan kaynaklarımızı geliştireceğiz. Yeni neslin parlayan fikirleri ile güçlendireceğiz. Bunu da gündemimizdeki birinci maddeye alacağız.