Hint Takılarının Pabucu Dama Atılıyor
Hint takılarının günümüzde Dünya arenasında da özellikle Trabzon Hasırından darbe aldığını belirten Baysal, "Trabzon hasırının; benzersiz el işçiliği ve taklit edilemez oluşu, Dünya pazarında otantik takı alanında kendisine büyük avantaj sağlıyor. Hasır setlerimiz özellikle Hint takılarının Pazar payından almaya başladı' dedi.
İlk olarak yaklaşık 10 sene önce ülkemizde takıseverlere sunulan otantik, mistik ve sıradışı tasarımlarıyla büyük ilgi çeken Hint takıları, ülkemizde hızla kan kaybediyor. Hint takıları otantik takı sınıfında ayrıca Dünyada rekabet içine girdiği Trabzon Hasırından da ciddi darbe alıyor.
Yüksek işçilik fiyatlarıyla ülkemize giren Hint Takıları, günümüzde yaşanan yoğun rekabetin ardından işçilik fiyatlarını da Türk takılarının altına indirdi. Zaten ucuz işgücü avantajına sahip olan Hindistan’da üretilen bu takılar günümüzde çok uygun fiyatlar eşliğinde satışa sunulmasına rağmen Türk takılarıyla rekabet edemez bir konuma geldi. Yıllarca vitrinlerinde Hint takılarına bir bölüm ayıran ülkemizin köklü kuyum markalarından Faalbaysal Kuyumculuk, artık Hint takı satışına son veren birçok kuyumcudan biri olmuş. Hint takılarının ilk ülkemize geldiğinde büyük ilgi topladığını, dantel gibi işlenen özel işçiliğiyle takıseverleri cezbettiğini kaydeden Faalbaysal firma sahibi Erhan Baysal, "Takıseverin büyük ilgisini çeken Hint takı rüzgarı birkaç yıl ülkemizde etkili oldu. Ardından özellikle çok hassas kullanılması gereği nedeniyle birçok şikayet almaya başladı. En ufak bir darbede ve bir yere takılmada pamuk ipliği gibi dağılan Hint takıları, artık çok az firmada kaldı ve hızla kuyumcu vitrinlerinden çekildi” diye konuştu.
Hint takılarının günümüzde Dünya arenasında da özellikle Trabzon Hasırından darbe aldığını belirten Baysal, "Trabzon hasırının; benzersiz el işçiliği ve taklit edilemez oluşu, Dünya pazarında otantik takı alanında kendisine büyük avantaj sağlıyor. Hasır setlerimiz özellikle Hint takılarının Pazar payından almaya başladı” dedi.
"İKİ BAYRAM ARASI DÜĞÜN OLMAZ BATIL İNANCI SEKTÖRE OLUMSUZ YANSIYOR”
Erhan Baysal; durgun geçen Ramazan ayının ardından, "iki bayram arası düğün olmaz” batıl inancının da etkisiyle düğünlerin sayılarında ciddi bir azalma olduğunu vurgulayarak; "Tüm bunların üstüne bir de altının daha da düşeceğini bekleyen kişilerin alımlarını ertelemesi durumu ortaya çıkınca, pazarda ciddi bir daralma oldu. Böyle dönemlerde ihracat çalışmalarının önemi daha da ön plana çıkıyor” diyerek sözlerini noktaladı.