Hakan Saraç'la Üretimden İthalata Uzanan Yol
İlk başta insanın yaptığı işi severek yapması lazım, inanarak yapması lazım bir saygı çerçevesi içerisinde mutlaka çalışılması ahlaklı, düzgün, erdemli ve istekli çalışması gerekiyor.
Hakan Saraç ile Haber Gold Ekibimizin Yapmış Olduğu Röportaj
Merhaba bize kendinizi tanıtır mısınız Hakan SARAÇ kimdir?
Hakan Saraç, İstanbul doğumlu, 52 yaşında, 27 senedir alyans sektöründe var olan bir firmanın sahibidir. Yönetim kurulu başkanıyım Mert Kuyumculuk diye geçer. Mert Alyans diye bilinir.
Son 3 senedir Alyanshane markasıyla bir çalışma alanımız var. 27 yıldır, sadece alyans üreten bir kişiyim, kendi üretimimi hem dünya ya hem de Türkiye içerisinde satan bir firmamız var. İleri teknoloji ile çalışan firmamız, bizim yaptığımız ürünlerin %70 yurtdışına gider %30 da yurtiçindedir.
Mesleğe nasıl başladınız ?
Mesleğe, baba mesleği olarak başladım. Babam eski kuyumculuk üreticilik işiyle uğraşıyordu. Bilezik imalatı yapardı sonra bende alyans imalatı yapmaya babamla devam ettim. Bir zaman sonra işleri komple devraldım, şirketi kurdum ve bu sektöre girmiş olduk babadan dolayı, memnunuz.
Ülke olarak bir Referandum geçirdik Sektöre etkileri oldu mu?
Referandumun sonuçları daha yeni yeni sonuçlandı ekonomi olarak yansımaları olarak söylemek çok erken ama beklentimiz iyiye doğru gitmesi tabi ki, iyi olacağını düşünüyoruz. Biz yıllardır yapmamız gereken her şeyle mükemmelliği yapmakla mükellef hissettiğimizden kendi yolumuzda ilerliyoruz.
İnşallah bizim sektörümüz için çok daha hayırlı olur.
Ekonomik olarakTürkiye açısından iyi şeyler olacağını umut ediyoruz. ‘’Umudun bittiği zaman zaten her şey bitiyor.’’ Biz insanlar umudumuzu yitirmeyeceğiz, çalışmalarımıza devam edeceğiz, düşüncemiz bu yönde bundan sonra ki günlerde neler olacağını hep beraber yaşayacağız ama şu bir gerçek ki siyasi açıdan tutumları, davranışları, kararları Türkiye’yi kesinlikle yolunu keseceğini düşünmüyorum.
Türkiye yolunda ilerleyecektir. Tüm potansiyel bizim Türk insanımızda var olduğunu düşünüyorum, inşallah daha güzel günler, daha iyi yarınlar çocuklarımıza emanet edeceğimiz güzel bir Türkiye bırakacağız isteğimiz bu yönde.
Kuyum üretim dünü bugünü ve yarını kısaca anlatabilir misiniz?
Kuyumun tabi ki geçmişten gelen deneyimsel tecrübe gerektiren bilgi donanınım önem taşımakta, bugün Türk kuyumculuk sanayisi diye adlandırdığımızda insanların genelde şirket sahiplerinin geçmişten tecrübeleriyle altınla beraber yoğurulmalarıyla bugünlere kadar gelen firmalar olarak nitelendiriyoruz.
Günümüze baktığımızda bu firmaların çoğu artık en son kullanılan teknolojiyi üründe ki kaliteyi yakalamak için gerekli olan üretim şekillerini çok yakından takip ediyorlar.
Dünyada şuan da ve gelecekte daha iyi bir konumda olmamızı sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi ve artık bu gerçeği öğrendi.
Eskiye göre şuanda çok daha bilimsel olarak bu meslek devam etmekte ve her gün ilerlemektedir.
Teknolojiyiyakından takip eden dinamik sektörümüz olduğunu söyleyebiliriz bu yüzden Dünle Bugün ve Geleceği konuşacaksak, gelecekte çok daha iyi yerlerde olacağımızı düşünüyoruz ama teknolojiyi hiçbir zaman bırakmamamız ve takip etmemiz gerekiyor.
Tabi bu işin bilimsel kısmını göz ardı etmemek lazım işi derinlerine kadar araştırıp altının kendi özelliklerine ve işlenme şekillerine göre bilimsel olarak bir takım bu konuda yatırımlar yapılması gerektiğini düşünüyorum.
AR-GE’NİN çok önemli olduğunu düşünüyorum çünkü dünyamız çok hızlı gelişen ve yenilikleri içerisinde çok çabuk yenisinebir yeniye devamlı yeniye koşan bir dünya var.Dolayısıyla buda devamlı yenilikler ve araştırmalar yeni bir şeyler koymak zorunluluğunu ortaya koyuyor mesela bir telefon dediğimizde 7-8 ayda bir üst modeli çıkıyor, bir araba dediğimiz de 2-3 senede bir yeni üst modeli çıkıyor. Dünyanın bu gerçeği tabi bu yorucu bir durum ama buna ayak uydurmak ve bu şekilde çalışmak zorunda olduğumuzu herkes biliyor. Duruma göre herkes elinden geldiğince iyi şeyler yapıyor.
Hakan Bey, Kuyumcunun ve Üreticinin tanıtımlarını yapılan organizasyonları yeterli buluyor musunuz?
Kendi içerisinde yeterli derece bir tanıtım dinamiği var sektörün ama nihayi tüketici açısından o perspektiften baktığımızda da bugün televizyon ve Gazetelerde dizilerin adlarında ciddi derecede perakendesi alıcıya yönelik ciddi reklamları görüyoruz.
Bence bu güzel bir şey çünkü bu reklamlar halkı çok bilinçlendiriyor altın tanımasına sebep oluyor. Fazlasına gerek yok sonuçta bu zevke hitap eden takı mücevher pırlanta tarzı insanların zevkle alabileceği beğenerek alabileceği bir süs eşyası olarak sonuçta ihtiyacı olan bir araba değil veya bir ev değil bu farklı bir şey o yüzden yeterli olduğunu düşünüyorum.
Sizin gibi başarılı bir üretici olmak isteyenlere tavsiyeniz nedir?
İlk başta insanın yaptığı işi severek yapması lazım, inanarak yapması lazım bir saygı çerçevesi içerisinde mutlaka çalışılması ahlaklı, düzgün, erdemli ve istekli çalışması gerekiyor.
Kendi tarzını oluşturmasını isteriz, herhangi bir yeni yapılabilecek her şeyi çok iyi bilimsel olarak çok araştırmalı düzgün çalışmalı, tasarımcılarla çalışmalı yani kısacası kendine özgü çizgisini bulmalı ve o yönde ilerlemeli tavsiyem odur.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Şuana kadar hep soru ve cevaplarla geçti diyalogumuz eklemek istediğim, güzel günlerin bizi beklediğini düşünüyorum. Daha aydınlık bir Türkiye daha güzel bir Türkiye umut ediyorum. Meslek açısından da iyi ki bu mesleği seçmişim ve geçen 27 senelik süre içerisinde yaptığım işle ilgili hiçbir pişmanlık duymadım, inşallah devam ettireceğiz ömrümüz sağlımız yettiği sürece.