Dr. Bozkurt: Ortaklık moda değil ihtiyaçtır

Konferansta konuşan Dr. Rüştü Bozkurt, dünya ekonomisi ve iş çevrelerindeki talep ve kurallarının, faktörlerinin, karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin, rekabet şartlarının köklü biçimde değiştiğini ifade ederek, nüfusun hızla kent merkezlerinde toplandığını belirtti.

Dünya gazetesi yazarı ve yönetim danışmanı Dr. Rüştü Bozkurt, işbirliklerinin moda değil, ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

Rize Sanayici ve İşadamları Derneği (RİSİAD), Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Dünya gazetesinin ortaklaşa düzenlediği 'Değişen Dünya Piyasalarında Rekabetin Ön Şartı; İşbirliği, Güçbirliği ve Ortaklık' konulu konferans, Rize Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı.

 

Konferansa Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Müftüsü Yusuf Doğan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Karamustafa, Prof. Dr. Adnan Midilli, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, İşkur İl Müdürü Hasan Kiraz, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erhan Kavaz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdür vekili Şaban Yakıcı, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, RİSİAD üyesi işadamları, sanayiciler ve esnaflar katıldı.

 

Konferansta konuşan Dr. Rüştü Bozkurt, dünya ekonomisi ve iş çevrelerindeki talep ve kurallarının, faktörlerinin, karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin, rekabet şartlarının köklü biçimde değiştiğini ifade ederek, nüfusun hızla kent merkezlerinde toplandığını belirtti.

 

İstihdamın tarım ve imalat kesiminden hizmet kesimine doğru kaydığını kaydeden Bozkurt, "Söz dağarcığımızda bulunan, 'küçük olsun benim olsun', 'bizde ortaklık olmaz', 'ortak atın beli eğri olur' gibi kültürel önyargılarımızın mutlaka kırılması gerekmektedir. Dünyanın gelişen ekonomileri ölçek ekonomisinin erişebilirliği ile küçük ve orta ölçekli yapının esneklik ve hızına dayanıyor. Bu nedenle kültürel ve inanç sistemimizde var olan birleşme, dayanışma, ortak iş yapma gibi özelliklerimizi öne çıkarmalıyız." dedi.

 

Bozkurt, şöyle devam etti: "Bir bilene sistemli danışma alışkanlığı, danışarak sonuç almanın yol ve yöntemlerine kafa yorunuz. Başkalarının birikimden yararlanmanın en ucuz yol olduğunu unutmayınız. Ortaklık fikrinin başladığı andan, ortaklık süreci boyunca sistematik 'sorgulama toplantıları' yapınız. Toplantılarda işyerindeki en alt kademedeki insanlarla en üst kademedeki insanlara kadar herkes özgür, açık ve net olarak düşüncelerini ortaya koyacak bir iklim yaratınız ki sizi geleceğe taşıyabilecek işyeri kültürü oluşabilsin."

 

RİSİAD Başkanı Mustafa Külünkoğlu ise "Bugün dünya, ticarî, siyasî, kültürel alanlarda, süratle büyük ölçekli olmanın geçerli olduğu bir döneme doğru kaymaktadır. Büyük ölçekli işleri de büyük ve güçlü işletmeler yapabilmektedir. Bunun sonucunda da küçük işletmeler hızla yok olmakta, büyük işletmeler ise varlıklarını sürdürmektedirler. Böyle bir ortamda işletmelerin rekabet edebilmeleri için güçlerini bir araya getirerek işbirliklerine gitmeleri zorunlu hale gelmiştir. Artık bırakınız küçük işletmeleri, bugün yıllık cirosu devlet bütçelerinden daha büyük olan şirketler bile işbirliğine, ortaklıklara imza atıyor. 'Biz bir araya gelemeyiz, ortaklığı beceremeyiz' diye sık sık yakınırız ama bilerek veya bilmeyerek birçok konuda da işbirliklerine imza atarız. Aslında bizim Türk iş dünyası olarak işbirliklerini, ortaklıkları kurmada, becermede bir sıkıntımız yok. Biz ortaklıkların sürdürülmesi ve yaşatılmasında sorun yaşıyoruz. Kültürel değerlerimiz bizi ortak hareket etmeye, işbirlikleri yapmaya itiyor ama bunu sürdüremiyor, sonunu getiremiyoruz.” diye konuştu.

 

Konferansın sonunda Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rüştü Bozkurt’a organik çay ve altın işlemeli çay seti hediye etti.