Cem Ayhan; " Şu anda Altın sektörünün hali içler acısı"

Ayrıca, biz yurt içi ağırlıklı çalışıyoruz. Yurt dışı da kısmen çalışıyoruz. Fakat altın fiyatlarının yüksekliğinden dolayı, yurt dışına satışımız bayağı azaldı. Yurt dışındaki rekabet ve fiyat darlığı, bizi zor duruma sokmaktadır.

Yaklaşık beş yıldır, üniversiteyi bitirdik’den sonra Kuyumculuk sektöründe hayata başlayan, Cem Ayhan, "Habergold.com” a yapmış olduğu açıklamada,; " Firma olarak çok köklü bir firma olduklarını, 40 yıllık bir firma olduklarını, kendilerinin yeni nesil olduklarını, babalarından, dayılarından ve amcalarından gördükleri uygulamalarla çalışarak onları ileriye doğru götürmeye çalıştıklarını” söyleyen Cem Ayhan; " Şu anda Altın sektörünün hali içler acısı, altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı, bankaların bu işlere de, el atmasından dolayı işlerin kötü olduğunu” söyledi.

 

Firma olarak genelde, düğün takılarından oluşan bir koleksiyonumuz var. Daha çok düğün yapanlara hitap ediyoruz. Düğün setleri, düğünlerde hediye götürülen bilezikler, gelinlere takılan taşlı setler, hediyelik getirilen bilezikler, zaten meslek de hediyeye döndük. Bu günlerde, hiç kimse kuyumculuk mesleğini, kimse özel ihtiyaç olarak görmüyor. Bundan sonra ihtiyaç olarak, sadece düğünlere hediye götürmek.

 

Ayrıca, biz yurt içi ağırlıklı çalışıyoruz. Yurt dışı da kısmen çalışıyoruz. Fakat altın fiyatlarının yüksekliğinden dolayı, yurt dışına satışımız bayağı azaldı. Yurt dışındaki rekabet ve fiyat darlığı, bizi zor duruma sokmaktadır.

 

Öteyandan, son günlerde bankaların altın almasının etkilerini şu an, daha hissedemedik, biz toptancıyız. Biz altın almıyoruz. Bankaların altın alması ve banka altın hesapları açması iç piyasayı öldürme açısından da, etkilemiştir. Anadolu’daki iç piyasa perakendeci esnafı gibi firmalar bu durumdan etkileniyorsa, elbette bizlerde etkileneceğiz. Sonuçta onların ödemesiyle bizler ayakta duruyoruz.

 

Altının yükselmesine gelince, tabi bu bir finansal durum ki, bizim altının yükselmesi ile bir alakamız yok. Olmadan da yolumuza devam etmeye bakmalıyız. İşin açılması için, ihracat, iç piyasa… İç piyasada işlerin hareket kazanması için altının düşmesi mesela bu durumu iyi yönde etkiler. Adam 100 tl’ye bileklik alıyorsa, şu anda 500 tl’ye alıyor. Fiyatlar beş katı oldu 4-5 sene içerisinde… Tüm bunlar sektörü etkilemiştir.

 

Ayrıca, bütün üreticilerin belli bir merkezde olması güzel bir şeydir. Kuyumcu kent çok iyi bir tesis. Kuyumcular buradan da faydalanıyor.

 

Kuyumcu kent ile Kapalı çarşı arasındaki farkı soracak olursan, Kapalı Çarşı satacak, Kuyumcu kent üretecek. Veya AVM satacak, atölye kısmı üretecek. Yani önemli olan piyasanın hali… Satış burada olmuş ya da orada olmuş fark eden bir durum yok. Sonuçda bu bir ihtiyaç. Adam buraya da gelir oraya da gider.. Bu fark etmez yeter ki, işler açık olsun.

 

Son olarak inşallah bizleri dahi iyi günler bekler. İşlerimiz daha iyi olur da, yurt dışına satışımız olurda, bu üretim fazlalığı ve üretim kirliliği yok olur.