Bursa kendi havayolu şirketini kuruyor

GELECEK YAZ UÇUŞLAR BAŞLAYACAK

TÜRKİYE'nin en büyük kentlerinden biri olmasına rağmen düzenli hava yolu seferlerine sahip olmayan Bursa, sorunu kendi hava yolu şirketini kurarak çözüyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Bursa Ortak Girişim Grubu tarafından yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. Araplarla ortak olarak kurulacak ve ilerleyen günlerde Bursalı işadamlarına tanıtımı ve ortaklık daveti yapılacak hava yolları 6 ay sonra 3 uçakla seferlere başlayacak.

 

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği tarafından BTSO'nun desteği, MÜSİAD başta olmak üzere tüm iş adamlarının aktif rol almasıyla Bursa Havayolları Şirketi kurulmasına yönelik çalışmalarda gelinen son nokta kamuoyu ile paylaşıldı. Gönül Dostları Sofrası'nda basın mensuplarının karşına geçen Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe, BTSO Başkanı Celal Sönmez ve Ortak Girişi Grubu adına MÜSİAD Başkanı Hasan Çepni, süreç hakkında bilgiler verdi.

 

 

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Havayolları'nın kurulması yönündeki çalışmaların olgunlaştığını söyledi. Harput, "Bu işin olabilirliğine, fizibil ve gerekli olduğuna ortak akılla karar verildi. Konunun en önemli tarafı olan Bursalı işadamlarımızla Perşembe akşamı lansman niteliğinde bir toplantı yapacağız. Şirketin Türk- Arap ortaklığında olması öngörülüyor. Sefer bölgeleri ise Cidde başta olmak üzere Arap coğrafyası, Balkanlar, yurt içi ve turizm bölgeleri olarak düşünülüyor. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak hisselerimiz küçük olacak. Türk tarafına kalan kesimi Bursalı işadamlarımız paylaşacak" dedi.

 

 

'YILLARIN ÖZLEMİ SONA ERİYOR'

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise özlemle beklenen Bursa'dan hava ulaşımı konusunda nihayet somut bir adım atıldığını söyledi. Bursa'nın hızla büyüyen bir sanayi kenti olduğunun altını çizen Başkan Altepe, özellikle yabancı ortaklı firma sayısının fazla olması nedeniyle yabancı işadamlarının kısa sürede Bursa'ya gelip dönmek istediğini ancak hava ulaşımı olmadığı için bunu gerçekleştiremediğini kaydetti. Başkan Altepe, Bursa'nın coğrafi konum olarak İstanbul'a yakınlık nedeniyle sürekli İstanbul'un gölgesinde kaldığını ifade etti. Başkan Altepe, "Avrupa'ya yapılacak 1.5- 2 saatlik bir yolculuk için bile 6 saat önceden İstanbul'a hareket etmek gerekiyor. Dolayısıyla bir gün yollarda kayboluyor. Bu nedenle Bursa'ya gelmek isteyen yabancı işadamları zaman kaybetmemek için toplantılarını İstanbul'da yapıyorlar. Ancak Bursa her yönden ulaşılabilir bir kent olma yolunda kabuğunu kırıyor. Bursa'nın kendi kendine yetecek gücü var. Bu konuda da iş BTSO'ya işadamlarına ve kent dinamiklerine düştü. Sonuçta Bursa kendi havayolları şirketini kuruyor. Böylelikle marka kent olma yolunda önemli bir adım daha atmış oluyoruz. Bursa'mıza hayırlı olsun" diye konuştu.

 

 

HAVAYOLU, TURİZM HAMLESİNİN EN ÖNEMLİ AYAĞI

 

BTSO Başkanı Celal Sönmez de havayolu ulaşımının Bursa'da başlatılan turizm hamlesinin en önemli ayağı olduğunu vurguladı. Bursa girişimcilerin, tarım, tarıma dayalı sanayi, tekstil, otomotiv ve makine sanayi gibi her sektöre koşa koşa giren, risk almayı bilen bir yapısı olduğunu ifade eden Sönmez, "Marka olma yolunda ulaşılabilirlik çok önemli. 'Diğer şehirlerle, Avrupa ile hava bağlantınız var mı?' diye sorduklarında artık var diyebilecek bir duruma geldik. Karayolu, deniz yolu ve havayolu ile Bursa'nın yıldızı biraz daha parlayacak" dedi. Şirketin hissesinin yüzde 51'nin Bursa'da olmasını istediğini kaydeden Sönmez, "Bursalıların bu işe nasıl sahip çıkacağını görmek istiyorum. Yoksa Arap tarafı vermeye hazır" dedi.

 

 

GELECEK YAZ UÇUŞLAR BAŞLAYACAK

 

Bursa Ortak Girişim Grubu adına çalışmaları yürüten MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni, Türkiye'nin en önemli ihracat üssü olan Bursalı işadamları olarak yollarda geçen zamanlardan artık usandıklarını ve yorulduklarını kaydetti. Çepni, Bursa'nın hava ulaşım ağına katılması için 2 yıl önce de bazı girişimlerde bulunulduğunu hatırlattı. Çepni, "Tüm havayolu şirketlerini bir araya getirdik, BTSO koltuk satın alarak uçuşları destekledi alma bu çalışmalar bir türlü sonuç vermedi. Nihayetinde Bursalı işadamlarından oluşan ortaklık yapısı ve Türk- Arap ortaklığında Bursa Havayolları kurulması yönünde karar alındı. Cidde destinasyonu Bursa havayollarına önemli katkılar sağlayacak. Ödenmiş 30 milyon dolar sermayesi ile ilk etapta 3 uçakla charter seferlere başlayıp daha sonra 5 uçakla tarifeli seferleri başlatmak istiyoruz. Uçaklarımız tek koridorlu, 200- 220 kişilik uluslararası uçuş yapabilen uçaklar olacak. Teknik çalışmaları kısa zamanda tamamlamak istiyoruz. Ancak kurulduktan sonra 6 ay yasal bir süreç var. Yaz başında uçuşlara başlamayı hedefliyoruz. Bu tamamen bir Bursa projesidir. Bu şirketin sahibi Bursa olacaktır. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi gibi kamunun payı yüzde 10'luk dilim içinde olacak, kalanı ise Bursalı ve Arap işadamları omuzlayacak" diye konuştu.

 

 

Uçakların kiralama sistemiyle alınacağını ifade eden Çepni, Trabzon, Samsun, Erzurum, Batman, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Kıbrıs, Yunan adaları, Bodrum, Üsküp Kosova, Priştine, Dubai'nin uçuş destinasyonu arasında yer alacağını da sözlerine ekledi.