Adana Kuyumcusu ile Düziçi'nde kuyumculuğun dünü ve bugünü

Habergold/ OSMANİYE - DÜZİÇİ

Habergold/ OSMANİYE - DUZİCİ

 

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde Kuyumcu dediğinizde ilk akla gelen Adana Kuyumcusu olmuştur yıllarca. Düziçi’nde ilk Kuyumcu dükkânını bundan 30 yıl önce açan Mehmet Says ile Düziçi’nde kuyumculuğun dününü ve bugününü konuştuk. Biz sorduk o sorularımıza içtenlikle cevap verdi.

"45 senedir bu mesleğin içindeyim. Amcamın yanında atölyede, imalatta başladım. 30 Yıldır Düziçi’nde kuyumculuk yapıyorum. Halkın teveccühüyle devam ediyoruz, bir de 22 ayar patentli altın dışında altın kullanmadım. Kayıt numarası olmayan altın kullanmadım.

Genelde Düziçili %80 yatırım amaçlı kalanı fantezi türlerde altın kullanılıyor. Bugün tüm lira (İsmet altını), adana burması ağırlıklı alınıyor. Söz kesiminde küpe yüzük alınıyor. Bileklik alan da var ama çok fazla değil.

Eskiyle bu günü kıyaslarsak günümüzde halkın alım gücü zayıfladı. Yani önceden 1 memur 2 bilezik alırken şimdi karnını zor doyuruyor. Eskiden fıstık ve buğday hasat zamanını yoğun olurdu. Şimdi fıstığın çıktığını anlamıyoruz. Eskiden sokaklar fıstık kokardı şimdi onu bile göremiyoruz.

Burada kuyumcular birliğini kurduk. Sağ olsun arkadaşlar da beni başkan seçtiler. Arkadaşlarla birlik çerçevesinde diyalog ve fikir alışverişi yapıyoruz. Bizim bu çerçevede ortak hareket etmemiz yine bizim için iyi oldu. Belirlenen tek fiyat üzerinden satış yapmak Düziçi’nde kuyumculuğun itibarını arttırdı. Bizim halkımız pazarlığı seviyor. Bu yüzden biz gerektiğinde Düziçililere piyasa değerinden biraz daha indirimli altın verme kararı aldık. 100 liraysa 95-96 lira diyoruz. Gereken ikramı yapıp öyle müşteriye veriyoruz. Bunu da birlik içerisinde aldığımız kararla yapıyoruz. Düziçili her kuyumcuda farklı bir fiyat görmüyor. İstikrarsızlık müşterinin hoşuna gitmiyor. Birlik olarak listemiz var ve bu da müşterimizi memnun ediyor, Osmaniye’ye giden müşterilerimiz bile vardı istikrarsızlık yüzünden. Bu artık olmuyor.

Altın fiyatlarındaki günlük iniş çıkışlar bizi çok etkiliyor. Ama biz bunu müşteriye yansıtmamaya çalışıyoruz. Ama uzun vadeli iniş çıkışlar bazen bizi çok sarsıyor.

Altın için uzun hatta kısa vadeli tahmin yapmak çok zor. Biz ramazanda aldığımız lirayı, çeyreği bayram sonrası yine aynı fiyattan sattık. Hatta Kurban bayramı öncesi yüksek fiyattan aldık, bayramda tam da halkın altın alacağı dönemde altın düştü. Uzun vadede altın düşmez. Şimdi alayım 3 gün 1 hafta sonra satayım olmaz altında, zarar edersiniz. Yatırım amaçlı altın alımlarında satış için yeteri kadar belemek gerekiyor. Doğru zamanda sattığınız altın size para kazandırır.

Bankaların altın satışları bizi etkilemiyor. Zaten genelde Düziçili altınını kuyumcudan almayı tercik eder ve aldığı altın çeşitli de bellidir.

Arkadaşlar çantacılardan alışveriş yapıyorlar. Eskiden biz Kapalıçarşı’dan alışveriş yapardık, Kapalıçarşı’dan arkadaşlar gelirdi, artık o dönem kapandı. Gelmez oldular. Artık Adana K.Maraş ve G.Antep’ten geliyor çantacılar. Her ile ilçeye gidiyorlar. Bu daha avantajlı tabi.”